Lithium bude řešit Senát. Mezi ČSSD a ANO pokračuje slovní přestřelka

Praha - Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec dnes uvedl, že s kauzou lithium nehodlá čekat na svolání mimořádné schůze Sněmovny. Sociální demokraté budou věc řešit už na středeční schůzi Senátu.

"Podpořím záměr zařadit ve středu na plénum Senátu bod týkající se záležitosti zamýšlené těžby lithia, a to zejména proto, aby se objasnila celá geneze této problematiky a projednal další možný vývoj," uvedl předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD).

"Vyvrátíme veškerá lživá obvinění hnutí ANO, veřejnost tak dostane možnost dozvědět se, kdo je skutečným viníkem," sdělil Chovanec k plánu na středeční debatu Senátu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vedené Jiřím Havlíčkem (ČSSD), jehož ve spojitosti s kauzou kritizuje šéf hnutí ANO Andrej Babiš, podle ČSSD žádný problém kolem lithia nezavinilo. "Napravuje jen škody, které ministr životního prostředí za hnutí ANO Richard Brabec napáchal," postavil se Chovanec za Havlíčka.

Obviňováním ČSSD a Havlíčka se podle Chovance Babiš pouze snaží vyvolat umělou kauzu, která má zakrýt jeho problémy. Chovanec také citoval z dopisu Brabce k plánovanému memorandu, ve kterém ministr uvádí, že dohoda je jedním ze správných kroků, které otvírají prostor ke spolupráci při těžbě lithiových rud, úpravě této suroviny i umístění zpracovatelských i finálních výrobních kapacit v Česku.

"Hnutí ANO šíří kolem těžby lithia spoustu lží a polopravd, proto považujeme za důležití probrat celou věc na parlamentní půdě," uvedl. "Zatímco Brabcovo ministerstvo, vedené ANO, v tichosti umetalo cestu k těžbě pro australskou firmu, Havlíček se snaží pro ČR zachránit, co se dá," uvedl na twitteru premiér Bohuslav Sobotka.

Dnes Brabec zopakoval, že bez klíčového souhlasu ministerstva průmyslu by nemohl jeho úřad jakékoliv stanovisko vydat. "Z logiky věci totiž vyplývá, že MŽP má na starosti dopady těžby na životní prostředí, a ne strategii státu v oblasti využití nerostných surovin. Takže, pokud by opravdu ministr průmyslu chtěl kdykoliv v minulosti zásadně změnit dlouhodobou strategii státu k nerostnému bohatství, měl k tomu jedinečnou možnost při změně státní surovinové politiky, naposled letos v létě," uvedl v prohlášení. K podpisu memoranda nebyl podle něj žádný důvod a debaty v Senátu se rád zúčastní.

Související

ČEZ

ČEZ učiní rozhodnutí o těžbě a zpracování lithia v roce 2023

Rozhodnutí o komerčním využití lithia chce ČEZ učinit v roce 2023. Finální studie proveditelnosti by měla být hotová v květnu příštího roku. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš v cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku. Nové výzkumné centrum technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze tam zkoumá metodu získávání lithia.
ČEZ

ČEZ bude s EMH pokračovat v přípravě těžby lithia na Cínovci

Energetická společnost ČEZ bude s australskou společností European Metals Holdings (EMH) pokračovat v přípravě těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Firma Severočeské doly ze skupiny ČEZ vstoupí do české firmy Geomet, která je dceřinou firmou EMH a je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. V další fázi projektu, zhruba do roku 2023, se podle něj uskuteční nejrůznější testy horniny a postupu výroby. Budou provedeny mimo lokalitu, těžba zatím nezačne. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) označil dohodu za velký úspěch.

Více souvisejících

těžba lithia Milan Chovanec Jiří Havlíček (ČSSD) Andrej Babiš Senát ČR Richard Brabec (ANO) Bohuslav Sobotka Milan Štěch

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy