Poslanci se sejdou v provizoriu, budou jednat o lithiu

Praha - Memorandum o těžbě lithia vyvolalo krátce před parlamentními volbami ostrý spor. Kvůli kauze se v pondělí odpoledne mimořádně sejde Sněmovna, a to v provizorních podmínkách. V náhradním sálu, v němž jsou pevné lavice, přibudou židle. Není v něm hlasovací zařízení, hlasy tak budou muset sčítat skrutátoři.

Hlavní jednací sál Sněmovny v rekonstrukci, poslanci se proto sejdou v jiné budově ve Sněmovní ulici. Budou se muset spokojit se sálem, v němž obvykle zasedá klub sociální demokracie a konají se v něm větší semináře a veřejná slyšení.

Memorandum podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Svolání schůze podnítila opoziční KSČM, podle níž nepatří lithium do cizích rukou a mělo by zůstat státu. Obdobný názor jako komunisté má vládní ANO i opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Memorandum řešila ve středu vláda, ministři za ANO neprosadili zrušení jeho platnosti. Senát naopak týž den vyzval politiky zejména z vládního hnutí a z KSČM, aby nenadřazovali své politické zájmy a způsob vedení volební kampaně nad zájmy Česka. Očekává se, že ve Sněmovně se budou kritici memoranda snažit prosadit výzvu kabinetu k anulování dokumentu.

Svůj návrh usnesení už představila vládní KDU-ČSL. Sněmovna by měla mimo jiné podpořit zvýšení úhrad za vytěžené nerosty a jejich zpracování v Česku. Poslanci by podle návrhu také uložili vládě změnit horní zákon tak, aby stát mohl určit strategické suroviny, u nichž by licence na těžbu náležela výhradně státu. Soukromé firmy by mohly pro stát tyto suroviny jen těžit za úplatu.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš viní ČSSD v souvislosti s memorandem z krádeže a operuje částkou dva biliony korun. Lithium by podle něho měla těžit státní firma. Sociální demokraté tvrdí, že memorandum posiluje pozici státu. Poukazují na to, že souhlas s průzkumem ložisek na Cínovci prodloužilo firmě Geomet vlastněné EMH ministerstvo životního prostředí vedené Richardem Brabcem (ANO). Brabec namítá, že licenci neprojednával a že ji prodloužil v souladu se zákonem místně příslušný úředník.

ČSSD také tvrdí, že Babiš se tvrzeními kolem lithia snaží zakrýt vlastní kauzy. Policie ho začala v uplynulých dnech začala stíhat v případu dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Ve čtvrtek slovenský ústavní soud zrušil verdikty nižších soudů, podle nichž ho komunistická Státní bezpečnost (StB) vedla ve svých svazcích neoprávněně.

Související

ČEZ

ČEZ učiní rozhodnutí o těžbě a zpracování lithia v roce 2023

Rozhodnutí o komerčním využití lithia chce ČEZ učinit v roce 2023. Finální studie proveditelnosti by měla být hotová v květnu příštího roku. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš v cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku. Nové výzkumné centrum technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze tam zkoumá metodu získávání lithia.
ČEZ

ČEZ bude s EMH pokračovat v přípravě těžby lithia na Cínovci

Energetická společnost ČEZ bude s australskou společností European Metals Holdings (EMH) pokračovat v přípravě těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Firma Severočeské doly ze skupiny ČEZ vstoupí do české firmy Geomet, která je dceřinou firmou EMH a je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. V další fázi projektu, zhruba do roku 2023, se podle něj uskuteční nejrůznější testy horniny a postupu výroby. Budou provedeny mimo lokalitu, těžba zatím nezačne. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) označil dohodu za velký úspěch.

Více souvisejících

těžba lithia Poslanecká sněmovna Hnutí ANO ČSSD Andrej Babiš Richard Brabec (ANO) Jiří Havlíček (ČSSD) KDU - ČSL European Metals Holdings (EMH)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy