Kulhánek může kandidovat na prezidenta, má dostatek podpisů od poslanců

Praha - Bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek má 23 podpisů poslanců ke své kandidatuře na Hrad. Za další prioritu označil dodržování ústavy a ústavních zvyklostí. Současné hlavě státu Miloši Zemanovi vystavil nehezké vysvědčení. Za Kulhánkem stojí miliardář Pavel Sehnal, předseda obnovené ODA.

Uchazeči o účast v lednových prezidentských volbách se musí prokázat podpisy 50.000 občanů, deseti senátorů nebo 20 poslanců.

Kulhánek ČTK řekl, že ministerstvu vnitra předal kandidátní listinu podepsanou 20 poslanci, v záloze má připraveny další tři podpisy. Podpořili ho prý poslanci z pěti až šesti stran. Shánět bude i další poslanecké podpisy. "Mám signály, že se další poslanci k tomu připojí, byť to není nezbytně nutné, protože já si myslím, že i ta politická podpora hraje poměrně důležitou roli," poznamenal. Do konce října by také chtěl sehnat 50 tisíc voličských podpisů, nyní jich má 35 tisíc. "I když je nepotřebujeme, reprezentuje to určitou podporu," řekl.

Pokud by byl zvolen, chtěl by, aby Česká republika hrála v Evropské unii důraznější roli. "Kromě toho bych chtěl, aby pro cizí státníky bylo ctí přijmout českého prezidenta, a nebylo třeba, abych se jim vnucoval," poznamenal. Dále by chtěl, aby se více mluvilo o lidech, kteří společnost živí, "kteří ráno v šest stojí u píchaček, kteří vědí, co je to třísměnný provoz".

Kulhánek chce v kampani objíždět především továrny, chystá billboardovou kampaň. Počítá s rozpočtem v rozsahu asi šesti nebo sedmi milionů korun, celou kampaň zaplatí Sehnal.

Kulhánek v září v rozhovoru ČTK řekl, že úlohu prezidenta považuje spíše za reprezentativní. Kdyby byl bývalý šéf Škody Auto na Pražský hrad zvolen, neuděloval by milosti a omezil by počet lidí oceněných státním vyznamenáním. Na zahraniční cesty by chtěl jezdit hlavně do okolních zemí a na západ od českých hranic. Zemanovi, kterého považuje za největšího soupeře, vystavil za část působení na Hradě trojku, za další "tučnou čtyřku".

Zapojení do struktur Evropské unie a NATO považuje za samozřejmé, i když vztah k Evropské komisi má negativní.

Související

Kandidáti na prezidenta. O jejich osudu se rozhodne u v pátek a v sobotu

VELKÝ PŘEHLED kandidátů na prezidenta: Kdo je kdo a co prozradili pro EuroZprávy.cz?

Už v pátek vypuknou volby, v nichž si Češi zvolí novou hlavu státu. Od července loňského roku vám proto server EuroZprávy.cz přinášel rozhovory s kandidáty na prezidenta. Pojďme se proto dnes podívat na devět kandidátů, kteří se poperou o vaše hlasy, a připomenout si ty nejzásadnější rozhovory a momenty, které se udály za poslední měsíce.

Více souvisejících

Vratislav Kulhánek prezidentské volby 2018 prezident čr ODA Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy