Babiš se navezl do Demokratického bloku, odnesl to i Topolánek

Praha - Zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů dnes oznámili zformování Demokratického bloku a hovořili o netransparentním jednání ANO. Andrej Babiš ke vzniku uskupení napsal, že systém tradičních stran se brání a jen tak se nevzdá.

"Mrzí mě to, ale opět se potvrzuje, že systém, který tu fungoval 25 let, se brání a jen tak snadno se nevzdá," komentoval Babiš dohodu ODS, lidovců, TOP 09 a Starostů.

Tradiční strany podle něj poslaly do prezidentské kampaně někdejšího předsedu vlády a šéfa ODS Mirka Topolánka, kterého Babiš považuje za "symbol klientelismu". "A ve Sněmovně zase jen boří, destruují a teď ještě neuvěřitelně lžou," uvedl Babiš.

Během schůzek postup ANO podle něj strany většinou oceňují. "Bohužel hlavně u ODS platí, že dohoda za stolem před novináři neplatí, nebo je záměrně podána úplně jinak," řekl. Čtveřice stran dnes zdůvodnila svůj postup tím, že ANO jako vítěz voleb při jednání s ostatními stranami postupuje netransparentně a matoucím způsobem. Blok chce usilovat o dva posty místopředsedů Sněmovny, vedoucí funkce v sedmi výborech a v některých komisích.

Babiš uvedl, že mu nevadí, že strany budou jednat společně. "Stejně jsem je tak vždy vnímal. Byl bych ale rád, aby konečně byli konstruktivní, nevymýšleli nesmysly na blokování Sněmovny a my jsme konečně mohli začít pracovat pro lidi a ne pořád poslouchat ty jejich nápady na to, jak chod státu za každou cenu zablokovat a paralyzovat," konstatoval Babiš.

ANO nabízí Demokratickému bloku vedení čtyř sněmovních výborů, řekl dnes novinářům místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Uvítal, že se strany rozhodly postupovat společně, takže bude možné jednat se všemi čtyřmi subjekty současně. "Chceme navrhnout kolegům Demokratického bloku k dispozici šest výborů. Nabídka víceméně reflektuje požadavky subjektů, než se sdružily," uvedl původně Faltýnek. Jmenoval mandátový a imunitní výbor, kontrolní výbor, evropský, ústavněprávní, školský a zahraniční výbor. Později pro ČTK upřesnil, že blok by si měl vybrat z těchto šesti možností čtyři, další výbory by připadly na ANO a ČSSD.

Blok dnes ráno oznámil, že stojí o předsednictví v mandátovém a imunitním výboru, výboru pro obranu, bezpečnostním, školském, ústavněprávním, zahraničním a hospodářském výboru a v několika komisích v oblasti tajných služeb či odposlechů. Faltýnek řekl, že ANO se vzdalo dvou místopředsedů Sněmovny, na které by mělo mít nárok. Bloku podle něj náleží jeden, "volné" by mohly podle jeho názoru připadnout KSČM či ČSSD.

Faltýnek ocenil, že se šéf ODS Petr Fiala vzdal kandidatury do čela Sněmovny. Fiala to zdůvodnil tím, že ANO pro svého kandidáta Radka Vondráčka získalo podporu SPD, KSČM a Pirátů, takže kandidatura proti němu je zbytečná.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Demokratický blok ODS Hnutí ANO Mirek Topolánek Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy