ANO by mělo mít předsedy sedmi výborů, Demokratický blok čtyř

Praha - Podle dohody sněmovních stran bude mít hnutí ANO předsedy sedmi výborů, Demokratický blok (ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN) čtyř výborů. Po dvou výborech povedou Piráti, SPD a KSČM, předsednictví v jednom získá ČSSD.

Novinářům to řekli představitelé poslaneckých klubů KSČM, ČSSD a Pirátů. O obsazení komisí budou strany podle šéfa komunistického poslaneckého klubu Pavla Kováčika znovu jednat příští týden ve středu.

Strany se podle Kováčika dohodly také na počtu členů jednotlivých výborů. Dohodu by poslanci měli schválit při jednom hlasování ve Sněmovně. Kováčik vyjádřil přesvědčení, že se podaří dohodu rychle přijmout, aby se Sněmovna mohla zabývat další agendou, především státním rozpočtem.

Místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová řekla, že kontrolní výbor by měl připadnout opozici. Kováčik hovořil o tom, že kontrolní výbor povede Demokratický blok, podle Valchové je však vedle evropského, ústavněprávního, školského a výboru pro obranu jedním z pěti, ze kterých si blok má vybrat čtyři. Potvrdil to i šéf poslanců SPD Radim Fiala.

ČSSD nominuje do čela zahraničního výboru dosavadního ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Na jednání v příštím týdnu bude trvat na tom, aby sociální demokrat vedl jednu z komisí pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, Bezpečnostní informační služby a Národního bezpečnostního úřadu. ČSSD také nesouhlasí, aby bezpečnostní výbor vedla SPD. "Nicméně nám bylo dáno najevo, že v tuto chvíli má ten návrh většinu," uvedla Valachová.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Hnutí ANO Demokratický blok KSČM ČSSD Pavel Kováčik Kateřina Valachová Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy