Druhý Babiš? Kandidát na ministra zemědělství Milek vzbuzuje rozpaky

Praha - Budoucí ministr zemědělství Jiří Milek je odborníkem, který ale přichází do složitého resortu. Uvedl to dnes prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Podle tajemníka Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Jaroslava Šebka bude Mílek vycházet vstříc velkým firmám.

"Z pohledu Potravinářské komory je kandidát na ministra zemědělství Jiří Milek odborníkem s rozsáhlými zkušenostmi jak ze zemědělství, tak z potravinářství. Oceňujeme rozhodně jeho dlouhodobou aktivní obhajobu českých výrobků a českých výrobců. Nastupuje do složitého resortu, čeká ho hodně práce jak na domácím poli, tak i při obhajobě českých zájmů v rámci EU," sdělil šéf potravinářů Toman, o kterém se dříve spekulovalo také jako o jednom z možných nástupců po končícím ministrovi Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL).

Podle analytika Petra Havla Milek v mnohém připomíná Andreje Babiše (ANO) a bude si s ním nejspíš dobře rozumět. Podle Havla široká veřejnost Milka prakticky nezná, v zemědělství a v potravinářství však jde o známou osobu. "Lze ji charakterizovat jako podnikatele v mnohém připomínajícího budoucího premiéra Andreje Babiše - tedy podnikatele neustále expandujícího, podle některých zkušeností predátorským způsobem. Je tedy evidentní, že si s premiérem budou rozumět, a zároveň se zdá být zřejmé, že dosavadní podpora větších a průmyslových podniků, částečně na úkor rodinných farem a menších a středních zemědělců, bude pokračovat," řekl ČTK analytik.

Podle ASZ odpovídají i zveřejněné priority Milka tomu, že bude spíše pomáhat velkým podnikům. "Konkrétní vize budoucího ministra nám ale prozatím známy nejsou, třeba pan Milek mile překvapí a namísto dalších dotací do podniků s výměrami desítek tisíc hektarů upře svůj zájem ke skutečnému rozvoji venkovských sídel spojenému s podporou rodinných farem, živého venkova, zájmu o krajinu, péči o půdu a vodu. Příliš tomu ale nevěříme," uvedl Šebek.

Prioritou budoucího ministra zemědělství Jiřího Milka bude vyjednání nového rámce evropské zemědělské politiky, posilování výroby a ochrana českého trhu před dovozy.

Kromě podpory české produkce se bude chtít nový ministr zasadit o to, aby nová dotační pravidla Evropské unie respektovala pozici českého zemědělství v EU. V unii by se měla podle Milka narovnat výše národních dotací mezi jednotlivými státy, komora dlouhodobě kritizuje výši dotací v západní Evropě a skryté dotace v Německu a v Polsku. Zároveň se Milek bude snažit udržet silný rozpočet českého zemědělství a s ním i výši národních podpor.

Související

Více souvisejících

Jiří Milek Ministerstvo zemědělství Potravinářská komora Asociace soukromého zemědělství ČR Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy