Sněmovní vyšetřovací komisi k OKD povede Černohorský (Piráti)

Praha - Sněmovní vyšetřovací komisi k OKD povede Lukáš Černohorský (Piráti). Ve druhém kole tajné volby porazil kandidátku KDU-ČSL Pavlu Golasowskou. Členové komise mají prověřit podle zadání převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004.

Za privatizaci OKD bývá kritizován tehdejší ministr financí a premiér minulé koaliční vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Před soudem stojí znalec, který tehdy vypracoval pro vládu posudek ceny, a dva bývalí manažeři Fondu národního majetku.

Komise se ale zaměří také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem zkoumání bude také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob. Výsledky by měla předložit plénu do deseti měsíců od založení, tedy na podzim příštího roku.

V komisi budou působit také Josef Hájek (ANO), Václav Klaus mladší (ODS), Lubomír Volný (SPD), Leo Luzar (KSČM) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Za TOP 09 v ní zasedne Dominik Feri a za STAN Petr Pávek.

Minoritní podíl v OKD získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest, která už část akcií držela. Podle státního zástupce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, při prodeji škoda přes 5,7 miliardy korun. Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Související

Ivan Bartoš

Bartoš věří, že Piráti po volbách budou ve vládě. Podpořil spojení se STAN

Předseda Pirátů Ivan Bartoš věří, že po sněmovních volbách bude už jeho strana prosazovat svůj program ve vládě. Řekl to dnes na on-line fóru pirátské strany. Její členové na tomto fóru kvůli koronaviru rokují na dálku. Bartoš ve svém úvodním slově řekl, že stojí za předvolebním spojením s hnutím Starostové a nezávislí. Někteří členové Pirátů mají ke smlouvě se STAN výhrady a pocit, že jim příliš ustoupili.
Petr Fiala

ODS: Další pomoc živnostníkům je nutná kvůli diletantismu vlády

Další pomoc živnostníkům, menším firmám a krajům, kterou chce na mimořádné schůzi Sněmovny prosadit ODS, je podle předsedy této opoziční strany Petra Fialy nutná kvůli diletantismu vlády. Promarnila šanci připravit se na novou vlnu koronaviru, uvedl dnes Fiala v úvodu jednání dolní komory. Skončilo po dvou hodinách vystoupení zástupců jednotlivých frakcí poté, co většina poslanců hlasy ANO, ČSSD a KSČM odmítla schválit program schůze. Znovu se Sněmovna sejde v úterý.

Více souvisejících

Lukáš Černohorský (Piráti) OKD Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy