Babiš běsnil ve Sněmovně: V Česku se dá objednat trestní stíhání, je to tu samý mafián

Praha – Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiše dnes v Poslanecké sněmovně před hlasováním o vydání předstoupil před poslance s projevem, ve kterém se snažil dokázat, že kauza kolem Čapího hnízda a zprávy Evropského úřadu pro boji proti podvodům (OLAF). Při té příležitosti se pustil i do svého někdejšího spolupracovníka.

„Můj projev nemá za cíl změnit váš názor. Dobře vím, že budeme hlasovat politicky," řekl poslancům na úvod Babiš. Pokud by podle něho vzali v potaz všechny argumenty a využili zdravý rozum, určitě by pro vydání nehlasovali.

Pak se ale pořádně rozohnil. Podle něj se dá v České republice objednat trestní stíhání. Poukázal také na to, že tu působí mafie. „Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení," tvrdil.

Za mafiány pak označil například ekonoma Lukáše Wagenknechta, který od února 2014 do června 2015 působil jako první náměstek ministra financí ČR pro oblast finančního řízení a auditu. Jmenoval jej tehdy sám Babiš. S mafií spojil šéf ANO také „zhrzenou novinářku“. Tímto termínem Babiš už v minulosti označoval Sabinu Slonkovou.

Babišova slova rozzlobila některé poslance. „Premiér Babiš ve svém projevu opět kope kolem sebe a bez důkazů tvrdí o kde kom, že je součástí mafie. Té mafie, která po něm urputně jde. Jmenován např. @WagenknechtLuk - nemyslíte, že je na čase na něj podat trestní oznámení pro pomluvu, pane Wagenknechte?“ ptá se na twitteru poslakyně TOP 09 Markéta Adamová.

„Politická objednávka, korupce, solární mafie, "Bakalové noviny", Volkswagen. Andrej Babiš ve Sněmovně mluví o Čapím hnízdě. Klasika,“ komentovala Babišův výstup na sociálních sítích ODS.

Babiš se také ohradil proti zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která je nově součástí vyšetřovacího spisu. Opřel se do svého bývalého náměstka z doby, kdy byl ministrem financí, Lukáše Wagenknechta a do lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského.

"Můj projev nemá za cíl změnit váš názor. Dobře vím, že budeme hlasovat politicky," řekl poslancům Babiš. Pokud by podle něho vzali v potaz všechny argumenty a využili zdravý rozum, určitě by pro vydání nehlasovali.

Poslanec ČSSD Ondřej Veselý (ČSSD) upozornil na to, že pokud by Babiš nebyl vydán, byl by stále podezřelý. "Věřím, že je i vaším zájmem, aby vaše jméno bylo očištěno," podotkl.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Lukáš Wagenknecht Sabina Slonková (novinářka) Čapí hnízdo OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Markéta Pekarová Adamová ODS

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy