Prezident Zeman pozval španělského krále na návštěvu Prahy

Praha - Prezident Miloš Zeman pozval španělského krále na státní návštěvu České republiky. Uvedl to v gratulaci, kterou mu zaslal k narozeninám. S monarchou se Zeman krátce pozdravil v září 2016 v budově OSN při všeobecné rozpravě 71. zasedání Valného shromáždění OSN.

Filipe VI. nedávno oslavil padesátiny. Kromě přání k životnímu jubileu Zeman v dopise vyzdvihl "bezproblémové a přátelské vztahy" mezi Španělskem a ČR.

"Institut Cervantes, který jste před více než dvanácti lety se svou chotí Letizií v Praze slavnostně otevíral, se stal uznávanou vzdělávací a kulturní institucí, a výrazně přispívá ke sbližování našich národů, rostoucímu povědomí o kultuře hispanofonních zemí a šíření dobrého jména Španělského království," podotkl Zeman.

"Bylo by mi ctí a potěšením, kdybych Vás mohl přivítat na Pražském hradě, prastarém sídle českých králů," napsal český prezident.

Během výkonu svého mandátu Zeman ve Španělsku nebyl, zavítal do Portugalska. Prezident ČR byl naposledy ve Španělsku na státní návštěvě v roce 2004, když zemi navštívil Václav Klaus.

V ČR byl Felipe VI. dvakrát, ještě jako následník trůnu. V září 2005 v Praze zahájil působení pobočky Cervantesova institutu. A jeho čtyřdenní oficiální návštěva v květnu 2001 byla zároveň jeho první oficiální cestou do střední a východní Evropy.

Související

Španělsko, Madrid

Španělský král Felipe VI. musel do izolace, byl v kontaktu s nakaženým koronavirem

Španělský král Felipe VI. odešel do izolace poté, co se v neděli dostal do blízkého kontaktu s osobou nakaženou koronavirem. Informují o tom dnes španělská média. Izolace má trvat deset dní, král se nechá na koronavirus otestovat. Španělsko je po Francii druhou zemí Evropské unie v počtu nakažených od začátku epidemie, šíření nákazy v zemi ale zpomaluje.
Král Juan Carlos I., královna Sofía a bývalý ministerský předseda José Luis Rodríguez Zapatero, autor: Cláudio Vaz

Španělští republikáni vyšli do ulic, požadují stíhání bývalého krále

Stoupenci republikánského zřízení se dnes účastní demonstrací ve 24 španělských městech, na nichž se dožadují trestního stíhání bývalého krále Juana Carlose I. Informovala o tom agentura Reuters. Někdejší panovník opustil zemi začátkem srpna poté, co jej prokuratura předběžně začala vyšetřovat z korupce a podvodu.

Více souvisejících

Král Felipe VI. (Španělsko) Miloš Zeman prezident čr Španělsko Česká republika

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 30 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy