Holovská neuspěla se stížností, senátor Sobotka může složit slib

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost podnikatelky Terezie Holovské, která neuspěla v doplňujících volbách do Senátu na Trutnovsku. Nikdo jiný vítězství starosty Vrchlabí Jana Sobotky (STAN) nezpochybnil. Sobotka v druhém kole porazil Jiřího Hlavatého (ANO), který před tím o senátorský mandát přišel zvolením do Poslanecké sněmovny.

Sobotka může složit senátorský slib. Holovská se ucházela o hlasy voličů jako nezávislá kandidátka. V prvním kole obdržela 149 hlasů, do druhého nepostoupila. Chybné přidělení volebního čísla Holovské podle soudu nemohlo významně ovlivnit výsledek voleb. "Sama v návrhu netvrdila, jakým způsobem se to projevilo na volebním výsledku, jakým způsobem ji devítka, kterou dostala až po registraci, vlastně poškodila," sdělil předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

Městský úřad v Trutnově původně Holovskou odmítl do voleb zaregistrovat s odůvodněním, že nesplnila nutné náležitosti. Hradecký krajský soud, kam Holovská poslala stížnost, ale dospěl k závěru, že podmínku nejméně 1000 podpisů splnila. Uložil proto trutnovskému městskému úřadu, aby Holovskou pro volby zaregistroval.

Dostala číslo devět, protože osm včas registrovaných kandidátů si v losu rozdělilo čísla od jedné do osmi. Holovská v tom spatřovala problém, protože její číslo nevzešlo z řádného losu. Městský úřad v Trutnově už dříve uznal, že šlo o pochybení. Správně měli úředníci v losu vybrat čísla pro všechny kandidáty včetně Holovské a poté jí číslo ponechat rezervované a čekat na výsledek soudního přezkoumávání její registrace.

Soud také poukázal na to, že lidé na Trutnovsku odevzdávali hlasy v senátních volbách do stejné obálky jako lístek se jménem kandidáta na prezidenta. Taková praxe by mohla vést k machinacím.

Související

Více souvisejících

Terezie Holovská Jan Sobotka Nejvyšší správní soud Senát ČR Senátní volby

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy