SPO si na konci března zvolí nové vedení

Praha - Strana práv občanů (SPO), jejímž čestným předsedou je prezident Miloš Zeman, se na mimořádném volebním sjezdu sejde 28. března.

Po neúspěchu v podzimních sněmovních volbách si na něm zvolí nové vedení. ČTK to dnes řekl místopředseda strany Marian Keremidský. Na sjezdu vystoupí i Zeman.

Vedení strany dalo kvůli neúspěchu v podzimních volbách k dispozici své funkce a svolalo na březen mimořádný sjezd. SPO ve volbách získalo od voličů pouze 0,36 procenta hlasů, za cíl měla dostat se do Sněmovny. O čtyři roky dříve strana získala důvěru 1,51 procenta voličů. Sjezd se měl konat původně 3. března, posunut byl ale na konec března.

Podle Keremidského se strana sejde v Top hotelu ve středu 28. března. Volit si bude kompletně nové vedení. Současný šéf strany a senátor Jan Veleba podle Keremidského již kandidovat na předsedu nebude. "To je jediné jisté. Sjezd rozhodne o dalších jménech, kdo bude ve vedení strany, i o dalším směřování strany," poznamenal.

O post stranického šéfa má podle něj zájem několik lidí, kandidaturu bude zvažovat i Keremidský. "Je to ve fázi vyjednávání a diskuzí," poznamenal. Očekává, že do čela strany bude kandidovat zastupitelé z krajů.

Související

Miloš Zeman, prezident ČR

Prezident Zeman na sjezdu SPOZ volal po přímé volbě starostů

Prezident Miloš Zeman dnes na sjezdu Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) znovu volal po zavedení přímé volby starostů a hejtmanů. Straně slíbil, že zůstane jejím čestným předsedou a nadále jí propůjčí své jméno. Zároveň ji vyzval, aby po vzoru slovenského hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), které vyhrálo parlamentní volby, postavilo silného lídra. SPOZ si dnes na sjezdu zvolila nové vedení, stranu povede dosavadní předseda republikové kontrolní komise Martin Šulc.
Jaroslav Foldyna

Foldyna by rád zůstal ve sněmovním výboru pro bezpečnost

Poslanec Jaroslav Foldyna by po svém dnešním odchodu z ČSSD rád zůstal ve sněmovním výboru pro bezpečnost. ČTK řekl, že je naopak připraven opustit výbor pro obranu. Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka ČTK sdělil, že Foldyna je ve výboru za ČSSD a místo by mělo připadnout jinému členovi klubu. V nejbližší době se Foldyna nechystá ve Sněmovně připojit k žádnému jinému klubu, aktuální podle něj není ani vstup do jiné politické strany.

Více souvisejících

spo- Zemanovci

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Pokud KLDR použije jaderné zbraně, její režim skončil, varuje Jižní Korea

Severní Korea bude vystavena konci svého režimu, pokud se pokusí použít jaderné zbraně, prohlásilo v úterý jihokorejské ministerstvo obrany. Šlo o reakci na raketová cvičení KLDR simulující jaderný protiútok, píše agentura Jonhap.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy