SON: Dvě vládní novely občanského zákoníku jsou v rozporu

Praha - Novela občanského zákoníku (OZ) z dílny ministerstva pro místní rozvoj (MMR) je místy v rozporu s komplexní novelou OZ, kterou připravuje ministerstvo spravedlnosti. Na úterní tiskové konferenci o tom informovali představitelé sdružení nájemníků (SON).

"MMR například navrhuje zrušit služební byty. Ministerstvo spravedlnosti je však opět zavádí. Z toho vidíte, jaký je stav vlády, a musím konstatovat, že z toho máme značné rozpaky," poznamenal čestný předseda SON a poslanec Stanislav Křeček (ČSSD).

SON zmínil oba návrhy na změnu OZ. První je návrh MMR, který je nyní v legislativním procesu v poslanecké sněmovně. Návrh komplexní novely z dílny ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) je zatím v připomínkovém řízení.

Rozpory v těchto dvou právních předpisech podle SON způsobují především právní nejistotu. "Pokud by se navíc podařilo do novely prosadit výpověď z bytu bez udání důvodu, s čímž my zásadně nesouhlasíme, tak se zakládá situace, kdy se OZ bude měnit po každých volbách," dodal Křeček.

Právní nejistota způsobila mimo jiné i nárůst počtu lidí, kteří žádají SON o radu. "V současnosti máme 39 poraden po celé republice a jen za loňský rok je navštívilo 23 000 lidí," řekl předseda SON Milan Taraba. "Povedlo se nám jít až tak daleko, že lidem napíšeme právní stanoviska pro majitele bytu," dodal.

Související

Klára Dostálová

V Česku vznikla nová tripartita. Plošné restrikce podle ní nejsou aktuálně potřeba

Aktuálně není nutné přijímat žádná plošná opatření typu cenového moratoria nebo pomoci s platbami nájemného kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Ve své zprávě to dnes uvedli zástupci nově vzniklé tripartity bydlení, složené ze zástupců ministerstva pro místní rozvoj (MMR), Asociace nájemního bydlení (ANB) a Sdružení nájemníků ČR (SON).
Ilustrační fotografie

Česko nedodržuje ústavu! Bude plné nových bezdomovců

Praha - Česká republika se nachází v neústavním stavu – ačkoliv jí to Listina základních práv a svobod ukládá, postrádá zákon, který zaručuje lidem práce neschopným příspěvky na bydlení. Přijetí tohoto zákona požaduje společně s majiteli domů sdružení nájemníků, řekl ve středu jeho předseda Milan Taraba.

Více souvisejících

sdružení nájemníků

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy