Štěch se nevybíravě navezl do Babiše, KSČM nevylučuje předčasné volby

Praha - Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) doufá v to, že vyjednávání sociálních demokratů s ANO o společné koalici už nebudou pokračovat. Komunisté v jednáních o vládě počkají na kroky Babišova hnutí. Místopředseda KSČM Josef Skála řekl, že osobně by se přimlouval za pokračování jednání s ANO.

Ve čtvrtek ztroskotala jednání ANO s ČSSD o vládě s podporou KSČM. "To jednání skončilo, doufám že je to poslední, co se týká sociální demokracie," řekl dnes Štěch. "U něj (Babiše) riziko, že něco bude na papíře, a pak v praxi bude dělat něco jiného, je velmi vysoké. I kdyby k nějaké dohodě došlo, stejně by se pokoušel všechno ovlivňovat na základě svých zájmů," uvedl na adresu předsedy vlády a ANO.

Předseda Senátu připomenul, že od počátku prosazoval, aby ČSSD nevyjednávala o vládě s ANO, pokud by měl být premiérem trestně stíhaný člověk. Jednání prokázala, že Andreji Babišovi, byť se snaží bagatelizovat a zlehčovat své trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo, "enormně záleží na ministerstvu vnitra". Babišovy výroky, že nemůže nic ovlivňovat, jsou podle Štěcha jen "manipulace s veřejným míněním, kouřová clona".

Další postup vyjednávání o vládě záleží podle Štěcha na ANO jako vítězi voleb. Babiš je oligarcha, svým životním postojem pravicový člověk, volil ODS a partnerství by měl hledat zejména tam, míní předseda Senátu.

Pokud by se Babiš chtěl dál opírat o dosavadní většinu ve Sněmovně, se kterou mu pomáhají KSČM a SPD Tomia Okamury, neměl by dobrou pozici v rámci EU. Babiš a Okamura jsou podle Štěcha navíc podobné povahy, které se budou střetávat, velmi účelově měnit stanoviska a jednat v zájmu preferencí svých hnutí.

Komunisté mluví o možnosti předčasných voleb

Předseda KSČM Vojtěch Filip se chce sejít s prezidentem Milošem Zemanem, schůzka by se podle něj měla uskutečnit v první polovině příštího týdne.

"Požadavky ČSSD byly přehnané. Jejich výsledek voleb byl horší než náš, těžko s ním mohli dosáhnout toho, co chtěli. Tu chybu za ně nemůžeme napravit," řekl Filip novinářům během dnešního jednání výkonného výboru strany. 

Komunisté jsou podle Filipa připraveni jak na jednání s vítězem voleb, tak na předčasné volby. Důležitý bude také výsledek sobotního sjezdu ČSSD, míní. O případné tiché toleranci vládě ANO, kterou by zároveň podpořilo hnutí SPD, komunisté podle něj zatím nejednali. "V politice platí, nikdy neříkej nikdy, ale zatím nevidím obrysy takového jednání," uvedl.

Variant vládního uspořádání ve Sněmovně existuje hodě, míní Filip, současně podle něj ale platí, že 120 poslanců se může rozhodnout o ukončení volebního mandátu a vyvolání předčasných voleb. "I taková varianta je možná," konstatoval. Kterému řešení by dal přednost a jaké bude jejich pořadí při Filipově konzultacích s Hradem, ale nechtěl prozradit.

Skála by se přimlouval za pokračování jednání s ANO. "Prosazovali bychom hlasitě, zřetelně a viditelněji než dosud to, v čem bychom trvali, aby Adrej Babiš dodržel svoje sliby voličům a pousunul se ještě blížeji k většinovým náladám," uvedl.

Na rozdíl od Filipa Skála míní, že ve hře je stále SPD Tomia Okamury. "Dovedu si představit nějakou konstrukci, že bychom byli stále v té pozici toho, kdo pomohl vzniku vlády, kdo by si později zachoval pozici aktivní opozice," uvedl. SPD by podle něj mohlo být v podobné pozici jako ČSSD. Vyloučeny podle něj nejsou ani předčasné volby. 

Vinu za konec jednání nesou podle Skály jak sociální demokraté, tak vyjednavači hnutí ANO, nicméně je přesvědčen o tom, že "ČSSD trochu překročila čáru", když požadovali post ministra vnitra s odvoláním na trestního stíhání Babiše v dotační kauze Čapí hnízdo. Protože už je ve fázi, kdy rozhoduje státní zastupitelství, které má blíže k ministerstvu spravedlnosti, bylo by podle něj pro ČSSD přiměřené akceptovat vedení tohoto resortu. 

Podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dolejše si musí další postup rozmyslet prezident. "Jmenovat někoho jiného je sice možné, ale získat hlasy poslanců ANO bez Andreje Babiše je docela komplikovaná záležitost," konstatoval.

Související

Více souvisejících

Milan Štěch Vojtěch Filip (KSČM) Andrej Babiš ČSSD Hnutí ANO KSČM Josef Skála (KSČM) Jiří Dolejš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko se pomstí za pomoc USA. Posílí útoky na Ukrajinu, tvrdí experti

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy