Krnáčová na odpis? Pražané by si v přímé volbě zvolili někoho jiného

Praha - Pražané by do čela magistrátu zvolili v přímé volbě bývalého primátora Bohuslava Svobodu, následovaného Adamem Zábranským. Za hnutí ANO sbírá nejvíce kladných hlasů Patrik Nacher. Ukázal to průzkum agentury Sanep.

O činnost radních magistrátu hl. města Prahy se šest měsíců před konáním komunálních voleb v souhrnu zajímá 39,1 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel hl. m. Prahy.

Mezi nejznámější tváře pražského magistrátu patří stávající primátorka Adriana Krnáčová, a to společně s bývalým primátorem Bohuslavem Svobodou a Matějem Stropnickým. Pouze tyto tři představitele pražského magistrátu zná více jak 50 % Pražanů.

Z celkem 65 zastupitelů hl. m. Prahy se nicméně 51 zastupitelů pohybuje pouze pod 7 % znalostí.

Aktuálních hypotetických přímých voleb primátora hl. města Prahy by se zúčastnilo 39,8 % Pražanů, kteří by do čela Magistrátu hl. m. Prahy zvolili bývalého primátora a rovněž stávajícího poslance za ODS Bohuslava Svobodu. Není bez zajímavosti, že v roce 2016 soud Svobodovi udělil podmíněný trest v kauze Opencard, proti němuž se bývalý primátor odvolal. I přesto jej Pražané, kteří tak patrně nepovažují Bohuslava Svobodu jako hlavního viníka v této kauze, vnímají jako nejvhodnějšího kandidáta na primátorský post. 

Následuje Adam Zábranský (Piráti), který v porovnání s výsledky průzkumu z konce minulého roku vystřídal na této pozici Mikuláše Ferenčíka (Piráti). Mikuláš Ferenčík, který byl rovněž poslancem, se však rozhodl upřednostnit Poslaneckou sněmovnu před pražským magistrátem. Rostoucí voličská podpora Pirátů se ukazuje i v Praze, kdy právě voliči této strany nejprve podporovali Mikuláše Ferenčíka a po jeho odchodu se tato podpora přesunula na Adama Zábranského.

Piráti, kteří měli ve sněmovních volbách v roce 2017 v Praze po hnutí ANO druhý nejlepší výsledek, však do boje o Pražský magistrát nasadili jako lídra Zdeňka Hřiba, který však není pražským zastupitelem, a proto ani nefiguruje v daném průzkumu. Již nyní je však zjevné, že Piráti budou v Praze svého lídra podporovat. 

Na třetím místě by Pražané zvolili do čela pražského magistrátu Jana Čižinského, který je členem KDU-ČSL a byl zvolený za trojkoalici SZ, KDU-ČSL a STAN. Jan Čižinský, který je rovněž i poslancem za KDU-ČSL a starostou Prahy 7, se těší přízni jak přímo obyvatelů městské části Prahy 7, tak jej preferují voliči KDU-ČSL, SZ a STAN. Nicméně Jan Čižinský hodlá v letošních říjnových komunálních volbách útočit na primátorské křeslo za politické uskupení Praha Sobě, a tedy proti své domovské straně. Je zde tak otázka, zda bude mít podporu i voličů KDU-ČSL.

Na čtvrtém místě se pak umístil zastupitel a poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher, který je veřejnosti znám jako bojovník proti bankovním poplatkům, propagátor finanční gramotnosti a nově rozšířil své aktivity i do oblasti ochrany spotřebitelů. Patrik Nacher se tak posouvá i v oblasti znalosti a zjevně i obliby u pražských voličů hnutí ANO. Patrik Nacher je rovněž nejpreferovanější personou v barvách hnutí ANO, které získalo v Praze nejvíce hlasů, jak v komunálních volbách v roce 2014, tak i ve sněmovních volbách v roce 2017.

Stávající primátorka Adriana Krnáčová pak zastává šestou pozici z pohledu hypotetických rozhodnutých voličů.

Související

Více souvisejících

Praha Adriana Krnáčová Bohuslav Svoboda Patrik Nacher Adam Zábranský (Piráti) průzkumy

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy