Vláda bude jednat o přímé volbě prezidenta

Praha - Kabinet Petra Nečase (ODS) bude na svém středečním zasedání rozhodovat o způsobu přímé volby prezidenta, ministerstvo spravedlnosti předložilo kabinetu návrh volby hlavy státu ve třech variantách. Legislativní rada vlády však nedávno doporučila ministrům ke schválení dvoukolovou přímou volbu.

"Zavedení přímé volby prezidenta republiky představuje zásah do tradičního pojetí volby hlavy státu a posílení prvků přímé demokracie na úkor demokracie zastupitelské. Přijetím novely ústavy dojde k prohloubení účasti občanů na správě věcí veřejných jejich přímým rozhodováním o obsazení úřadu prezidenta republiky, stojí v předkládací zprávě návrhu.Návrh počítá s třemi variantami, a to s jednokolovou většinovou volbou, dále pak s dvoukolovou většinovou volbou, přičemž do druhého kola by postupovali dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola volby. Třetí varianta navrhuje takzvanou francouzskou metodu, která je také založena na dvoukolové většinové volbě, do druhého kola však postupují ti kandidáti, kteří v prvním kole obdrželi alespoň 12,5 procenta hlasů. Pokud by této hranice nedosáhli alespoň dva kandidáti, postoupili by do druhého kola dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola volby.Kandidáty na prezidenta republiky by měli podle předkládací zprávy navrhovat občané Češi starší 18 let peticí s nejméně 50 tisíci podpisy, skupina nejméně 20 poslanců nebo skupina nejméně 10 senátorů. Právo volit bude mít každý občan ČR, který dosáhl 18 let.Volby prezidenta republiky by měl vyhlašovat předseda Senátu a do jeho rukou by také prezident republiky skládal slib. "Důvodem pro tuto změnu je skutečnost, že Senát je ústavou konstruován jako permanentně činný a nerozpustitelný orgán. Senát je zde stabilizujícím činitelem, neboť je ústavně založen na principu permanence své činnosti a kontinuity," vysvětlují předkladatelé.Legislativní rada vlády už ve druhé polovině ledna doporučila vládě ke schválení druhou variantu, tedy dvuokolovou většinovou volbu, kdy do druhého kola budou postupovat dva nejúspěšnější kandidáti, pokud v prvním kole nezíská někdo nadpoloviční většinu platných odevzdaných hlasů. V případě konání druhého kola se vítězem stane ten, který získá více hlasů.Pokud mezi prvním a druhým kolem volby některý z postoupivších kandidátů odpadne, například se vzdá kandidatury nebo zemře, postoupí do druhého kola další v pořadí, a to tak, aby se druhého kola účastnili dva kandidáti. V hypotetickém případě, kdy by po odpadnutí všech ostatních kandidátů zůstal ve druhém kole pouze jediný kandidát, volba by proběhla na principu takzvané potvrzovací volby, kdy by ke zvolení postačovalo získání většiny hlasů.Podle předkládací zprávy se pro tuto variantu vyjádřila v přípomínkovém řízení všechna ministerstva, vyjma rezortu financí. To upřednostňuje jednokolovou většinovou volbu.

Související

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

Více souvisejících

Vláda ČR Volby

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy