Exministr Ruml chce do Senátu, kandiduje na Rokycansku za Piráty

Plzeň - Polistopadový ministr vnitra a někdejší senátor Jan Ruml chce po 14 letech zpátky do politiky. Pětašedesátiletý Ruml se stal jako registrovaný příznivec strany kandidátem Pirátů na senátora na Rokycansku. Kandidátem Pirátů na senátora v domažlickém obvodu bude projektant Viktor Krutina. O obou kandidátech rozhodli členové plzeňského krajského fóra, sdělila dnes ČTK mluvčí Pirátské strany Karolína Sadílková.

Ruml bude kandidovat v obvodu, který zahrnuje okresy Rokycany a Plzeň-sever a západní část Berounska. "Je liberálním politikem, a tak logicky při svém návratu do politiky požádal o podporu nejliberálnější stranu naší politické scény. Reprezentuje hodnoty svobody a volnosti myšlení," uvedl poslanec a předseda Pirátů v Plzeňském kraji Lukáš Bartoň.

Bývalý disident Ruml byl po pádu komunismu vlivným členem Občanské demokratické strany (ODS), po kritice afér ODS a pozdějším odchodu ze strany se stal pro Václava Klause jedním z hlavních politických rivalů. Později stál Ruml u zrodu dnes zaniklé Unie svobody, v roce 2010 se stal členem Strany zelených. V letech 1998 až 2004 zasedal za Prahu 6 v Senátu, od roku 2000 byl místopředsedou Senátu pro zahraniční styky.

Ruml podle Bartoně prezentoval své odhodlání bojovat za demokratické principy a občanskou společnost jak na krajské schůzi, tak na internetovém fóru Pirátů. "Po parlamentních a prezidentských volbách se domnívám, že demokratická část společnosti, která se nyní dostala do role menšinové opozice, se musí stmelit a sjednotit," uvedl.

Druhý kandidát za Domažlicko a část okresu Klatovy, který jako Ruml získal většinu všech hlasů už v prvním kole volby, pracoval postupně jako projektový manažer, referent stavebního úřadu a teď má projekční kancelář.

"Jako projektant se dostávám do styku s lidmi po celém okrese a pomáhám jim projít procesem schvalování staveb, kde je asi nejlépe vidět přebujelá byrokracie, se kterou chci jako senátor bojovat. Chci, aby senátor plnil funkci okresního ombudsmana," uvedl Krutina, který letos splnil podmínku věku nad 40 let. Je dlouholetým členem Pirátů a ve své politické činnosti se zabývá územním plánováním, dopravou a technickým fungováním Domažlic.

"V Pirátské straně o kandidátech nerozhodují stranické sekretariáty, ale všichni členové příslušného krajského fóra, ve kterém leží volební obvod," uvedla mluvčí. Krajské fórum volí kandidáty, republikový výbor má v případě nesouhlasu právo veta.

Související

Chramostová, Vlasta

Česko se loučilo s režisérem Milotou (†85), Chramostová přinesla 57 růží

S kameramanem Stanislavem Milotou se dnes v Praze vedle blízkých rozloučili také profesní kolegové a představitelé kulturního i politického života. Do velké obřadní síně krematoria ve Strašnicích dorazili herci Ondřej Pavelka, Petra Špalková, Jiřina Bohdalová a Jan Potměšil, divadelní režisér Daniel Špinar, scenárista Petr Jarchovský nebo filmový střihač Jan Mattlach. Signatáře Charty 77 Milotu, který je oceňován i za nekompromisní občanské postoje, na poslední cestě doprovodili také disident a spisovatel Petr Placák, předseda a zakladatel spolku Šalamoun John Bok, bratr bývalého prezidenta Václava Havla Ivan, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nebo politik Jan Ruml.

Více souvisejících

Jan Ruml Senátní volby Senát ČR Česká pirátská strana Plzeňský kraj

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy