Soud zastavil stíhání poslance Růžičky, žalobkyně podala stížnost

Chomutov - Okresní soud v Chomutově zastavil trestní stíhání poslance Pavla Růžičky z hnutí ANO, který jako radní Postoloprt na Lounsku čelí obžalobě kvůli údajně nevýhodnému prodeji domu z majetku města. Místo toho, aby soud stíhání přerušil pouze po dobu výkonu jeho mandátu, zastavil ho úplně, uvedl dnes server iRozhlas.cz. Verdikt zatím není pravomocný, žalobkyně podala stížnost. Sněmovna na konci ledna Růžičku nevydala ke stíhání, a dál ho tedy chrání poslanecká imunita.

"Okresní soud v Chomutově vydal 6. února usnesení o zastavení mého trestního stíhání, a to bez jakékoli podmínky," řekl serveru poslanec. Chomutovská soudkyně Kateřina Vltavská nechtěla své rozhodnutí komentovat.

Okresní soud podle Růžičky udělal chybu, stíhání měl totiž přerušit po dobu jeho poslanecké funkce, usnesení chomutovského soudu ale žádnou takovou podmínku neobsahuje. Znamenalo by to, že po skončení mandátu by už nešlo ve stíhání zákonodárce pokračovat.

Proti zastavení stíhání Růžičky se ohradila lounská státní zástupkyně Radka Pavlišová, podle které je poslanecká funkce pouze dočasnou překážkou v řízení. "Poslanecká sněmovna sice neudělila souhlas s trestním stíháním, stíhání obžalovaného je vyloučeno pouze po dobu trvání jeho mandátu, je tedy vyloučeno pouze dočasně," stojí ve stížnosti žalobkyně adresované ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. O stížnosti už soud rozhodl, čeká se na doručení oběma stranám.

Pokud krajský soud stížnost nezamítl, mohl buď v případě Růžičky rozhodnout sám, nebo věc vrátit k opětovnému projednání chomutovskému soudu, uvedl iRozhlas.cz.

V případu figuruje dalších devět zastupitelů Postoloprt. Hlavní líčení je v jejich věci nařízeno na 13. června. Pokud by soud uznal jejich vinu, mohlo by jim hrozit až pět let za mřížemi. Zanedbaný dům prodalo město za milion korun. Policejní znalec ho ale ocenil na zhruba 1,5 milionu korun, městu tak podle obžaloby vznikla více než půlmilionová škoda. Růžička i ostatní obžalovaní pochybení odmítají.

Související

Více souvisejících

Pavel Růžička (poslanec ANO) soudy chomutov

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy