Hašek se rozvášnil: Civilizace 21. století? To jsme to dopracovali. Tohle dělal naposledy Hitler

Londýn/Brno - Celý svět sledoval kauzu nevyléčitelně nemocného britského chlapce Alfieho Evanse. Ten byl po vleklé soudní bitvě odpojen od přístrojů a 28. dubna zemřel. Hodně ostře se k případu vyjádřil sociální demokrat Michal Hašek, který jeho odpojení od přístrojů označil za popravu.

Lékaři, kteří se o Alfieho starali, konstatovali, že další léčba nepovede k žádnému zlepšení a že by chlapci mělo být dovoleno zemřít. Za zachování života 23měsíčního batolete se naopak přimlouval papež František, který se minulý týden setkal s jeho otcem. Itálie chlapci v pondělí udělila italské občanství, jeho rodiče ho chtěli nechat do této země převézt kvůli další léčbě, soud to ale zamítl.

Kauzu sledoval například také někdejší hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). „Jako člověk a právník jsem šokován tím, co si dovolil britský stát. Rozhodnout o životě a smrti, přičemž nešlo o rozsudek nad vrahem a trest smrti. Nešlo ani o rozhodnutí o euthanasii na návrh postiženého člověka nebo jeho nejbližších, ti naopak o život chlapce bojovali do poslední chvíle za pomoci papeže či italského státu,“ zdůraznil.

„Ten malý Alfie byl zřejmě těžce nemocný, ale nikdo neměl právo jej proto zbavit života, byť jakkoliv komplikovaného a závislého na zdravotní péči. V mých očích je to neomluvitelná a netolerovatelná úřední vražda, poprava,“ nebere si servítky český politik ve svém komentáři na facebooku. 

Kvůli tomu všemu kritizuje i britské úřady, soudy a dokonce i premiérku Theresu Mayovou. „Až zase někde uvidím paní Mayovou, jak žvástá, vzpomenu si na malého chlapce, o jehož život jeho blízcí marně bojovali s britskými úřady - soudy a nemocnicí. Civilizace 21. století? To jsme to dopracovali. Nevyléčitelně nemocné teď budou státy zabíjet? To dělal naposledy Hitler v tzv. akci T4,“ dodal ostře Hašek.

Související

Alfie Evans

Zemřel britský chlapec Alfie Evans. Soud ho dal odpojit od přístrojů, rodiče jsou zdrceni

Londýn - Nevyléčitelně nemocný britský chlapec Alfie Evans, který byl po vleklé soudní bitvě odpojen od přístrojů, dnes brzy ráno zemřel. Informovala o tom britská média s odvoláním na chlapcovy rodiče. Za zachování života 23měsíčního batolete se přimlouval i papež František, který se minulý týden setkal s jeho otcem. Itálie chlapci v pondělí udělila italské občanství, jeho rodiče ho chtěli nechat do této země převézt kvůli další léčbě, soud to ale zamítl.

Více souvisejících

Alfie Evans Michal Hašek Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy