Vláda rozhodne o přímé volbě prezidenta

Praha - Kabinet Petra Nečase (ODS) by měl na svém středečním zasedání rozhodnout o způsobu přímé volby prezidenta. Ministerstvo spravedlnosti předložilo vládě návrh volby hlavy státu ve třech variantách, legislativní rada vlády doporučila ministrům ke schválení dvoukolovou přímou volbu.

Návrh počítá s třemi variantami, a to s jednokolovou většinovou volbou, dále pak s dvoukolovou většinovou volbou, přičemž do druhého kola by postupovali dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola volby. Třetí varianta navrhuje takzvanou francouzskou metodu, která je také založena na dvoukolové většinové volbě, do druhého kola však postupují ti kandidáti, kteří v prvním kole obdrželi alespoň 12,5 procenta hlasů. Pokud by této hranice nedosáhli alespoň dva kandidáti, postoupili by do druhého kola dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola volby.

Kandidáty na prezidenta republiky by měli podle předkládací zprávy navrhovat občané Češi starší 18 let peticí s nejméně 50 tisíci podpisy, skupina nejméně 20 poslanců nebo skupina nejméně 10 senátorů. Právo volit bude mít každý občan ČR, který dosáhl 18 let.

Volby prezidenta republiky by měl vyhlašovat předseda Senátu a do jeho rukou by také prezident republiky skládal slib. "Důvodem pro tuto změnu je skutečnost, že Senát je ústavou konstruován jako permanentně činný a nerozpustitelný orgán. Senát je zde stabilizujícím činitelem, neboť je ústavně založen na principu permanence své činnosti a kontinuity," vysvětlují předkladatelé.

Legislativní rada vlády už ve druhé polovině ledna doporučila vládě ke schválení druhou variantu, tedy dvuokolovou většinovou volbu, kdy do druhého kola budou postupovat dva nejúspěšnější kandidáti, pokud v prvním kole nezíská někdo nadpoloviční většinu platných odevzdaných hlasů. V případě konání druhého kola se vítězem stane ten, který získá více hlasů.

Pokud mezi prvním a druhým kolem volby některý z postoupivších kandidátů odpadne, například se vzdá kandidatury nebo zemře, postoupí do druhého kola další v pořadí, a to tak, aby se druhého kola účastnili dva kandidáti. V hypotetickém případě, kdy by po odpadnutí všech ostatních kandidátů zůstal ve druhém kole pouze jediný kandidát, volba by proběhla na principu takzvané potvrzovací volby, kdy by ke zvolení postačovalo získání většiny hlasů.

Podle předkládací zprávy se pro tuto variantu vyjádřila v přípomínkovém řízení všechna ministerstva, vyjma rezortu financí. To upřednostňuje jednokolovou většinovou volbu.

Související

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

Více souvisejících

Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy