Pospíšil: Česko je historicky nejblížeji zavedení přímé volby prezidenta

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) věří, že na středečním jednání vlády prosadí alespoň jednu z variant ústavní novely, která zavádí přímou volbu prezidenta. Prozradil to novinářům ještě před samotnou schůzkou kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS).

"Sám jsem předkládal několik změn ústavy v posledních dvou volebních obdobích, které se týkaly přímé volby. Můj subjektivní názor, nebo spíše pocit, je ten, že jsme nyní nejblíže možnosti prosadit přímou volbu prezidenta," prozradil novinářům Pospíšil.Soudí, že na zavedení přímé volby prezidenta panuje shoda nejen mezi koaličními stranami ODS, VV a TOP 09, ale i v opoziční ČSSD. "Já doufám, že diskuze neztroskotá. Všechny čtyři demokratické politické strany v Poslanecké sněmovně jasně deklarovaly, že chtějí prosazovat přímou volbu prezidenta. Pokud by to ztroskotalo, tak bych to osobně vnímal tak, že pouze na zástupných důvodech," prohlásil ministr.Návrh novely ústavy, která zavádí přímou volbu prezidenta, ukládala ministerstvu předložit samotná koaliční smlouva. "Koalice má za to, že prezidenta republiky by měli volit všichni občané, protože takovýto prezident má silnější a jasnější legitimitu," uvedl Pospíšil.Ministerstvo předkládá vládě tři varianty novely. "Já se domnívám, že je vhodné dát na stůl všechny tři možné varianty, abychom se po diskuzi s opozicí shodli na jedné z nich, která získá ústavní většinu," vysvětlil Pospíšil.Osobně by pak prý preferoval, aby všechny varianty putovaly na půdu Poslanecké sněmovny. Nevylučuje však ani to, že vláda ve středu přímo jednu variantu vybere. "Samotný souhlas vlády s jednou variantou nevede k tomu, že by ústavní zákon byl přijat," konstatoval ministr.ODS, jíž je Pospíšil místopředseda, prý nemá jasný názor ani na jednu konkrétní variantu, ministr sám však preferuje dvoukolový systém, kdy by do druhého kola volby prezidenta postoupili dva kandidáti s nejvíce hlasy. Stejným systémem se nyní volí senátoři.Přímou volbu prezidenta prosazují i sociální demokraté, ti ji však podmiňují změnou pravomocí hlavy státu. "Já jsem relativně skeptický ke změnám pravomocí, protože ve chvíli, kdy otevřeme tuto otázku, tak se snižuje možnost, že se shodne ústavní většina. Každý má trochu jinou představu, jaké pravomoci měnit. V zásadě není ani shoda na tom, zda se mají oslabovat nebo posilovat," uvedl ministr. Diskuzi s opozicí se však prý nebrání.

Související

Jiří Pospíšil

Pospíšil bude i jako pražský radní pobírat plat europoslance

Jiří Pospíšil (TOP 09) si k funkci náměstka pražského primátora pro kulturu a cestovní ruch nechá i mandát a plat europoslance, řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz a Hospodářské noviny (HN). Odměnu za funkci v Praze pošle zvířecím útulkům. V kumulaci funkcí problém nevidí. Také se vzdá postu předsedy správní rady Musea Kampa, nechce vyvolávat dojem střetu zájmů, dodal.

Více souvisejících

Jiří Pospíšil Volby

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy