Českem se prohánějí Putinovi Noční vlci. V Praze se na ně chystají příznivci i odpůrci

Praha - Kontroverzní motorkářský klub Noční vlci, který má velmi blízko k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, je v Česku. Během své „spanilé jízdy" navštíví několik českých a moravských měst. Svoji cestu by na našem území měli završit v pondělí 7. května v Praze. Zde se k jejich uvítání připravují jak jejich příznivci, tak odpůrci.

Noční vlci překročili česko-polské hranice včera odpoledne. Účastníci tzv. „Cesty hvězdy" chtějí během své jízdy z Ruska do Německa navštívit hroby sovětských vojáků, kteří položili své životy v boji s fašismem.

U českých úřadů se ale jejich cesta naší zemí nesetkává s pochopením. „Noční vlci jsou nejmocnější ruský motocyklový gang, který se výrazně zapojuje do organizovaného zločinu, ale také má úzké kontakty do bezpečnostní komunity skrze holding ‚Volk‘ a těší se významné podpoře prezidenta Putina,“ píše se v materiálech ministerstva vnitra, které mají k dispozici Lidovky.

„Kvůli aktivnímu zapojení gangu do anexe Krymu a viditelnému podílení se na destabilizaci východní Ukrajiny gang i jeho hlavní představitel Aleksandr Zaldostanov figurují od roku 2014 na sankčním seznamu USA,“ píše se dále v dokumentu.

Motorkáři jsou totiž známí svoji blízkostí k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Mezi českými politiky mají ale své zastánce. Asi nejznámějším z nich je sociální demokrat Jaroslav Foldyna. „Vůbec nechápu, jak si někdo může dovolit říkat o nich, že je to zločinecký gang. Neslyšel jsem o jediném zločinu, který by spáchali. Neprodávají drogy, nejsou to pasáci, není to ozbrojený gang, který by někoho přepadal,“ podivuje se nad kritikou politik, který motorkáře nedávno sám pozval do Děčína, kde žije. Jako v minulých letech, chystá se na jejich uvítání i letos.

Někteří politici či odborníci z příjezdu Nočních vlků do Česka nadšeni nejsou. 

Pan Foldyna má radost. Přijedou mu na gárlejích Noční Vlci. "Svezeme se s nimi na Německo a pojedeme domů", říká. Chápete tu použitou předložku? Na Německo?

— Mirek Topolánek (@MirekTopolanek) 3. května 2018

Rozdílný pohled např. poslance Foldyny a MV/MZV na Noční vlky je možný a pochopitelný. Ale tvrzení že "oni nás osvobodili" je nesmyslné. Tahle banda nás osvobodila stejně, jako dnešní Egypťané postavili pyramidy... https://t.co/bqwSn63sf9

— Michael Romancov (@MichaelRomancov) 3. května 2018

Jízda motorkářů Českem je provázena bezpečnostními opatřeními a na zajištění bezpečnosti dohlížejí policisté. „Česká policie si dobře uvědomuje možná rizika, proto bude intenzivně kontrolovat dodržování veřejného pořádku včetně dopravních a dalších předpisů,“ uvedl pro Lidovky ministr vnitra v demisy Lubomír Metnar. 

Ruští motorkáři mají v plánu postupně navštívit 13 zemí, v Česku se chtějí zastavit v obcích Starovičky, Hustopeče, Brno, obec Rakvice a Prahu, kde v pondělí zavítají na Olšanské hřbitovy. Na všech akcích chtějí položit věnce a pronést pár slov. V jednotlivých městech chtějí promítnout film Ruský reaktor, který byl natočen v Rusy okupovaném Krymu.

V Praze se do ulic chystají jak příznivci Nočních vlků, tak jejich odpůrci. Pulse of Europe např. plánuje eurokolonu, která má ruským motorkářům připomenout, že se nacházejí na území EU. Na podporu Nočních vlků organizují uskupení Hej, občané z.s., za silnou a suverénní ČR a Vítejte v realitě.

.@PulseofEuropeCZ : 7. 5. přijedou do Prahy Putinovi gangsteři – zločinný motocyklový klub Noční vlci... https://t.co/Jh1Q6WU2Nu pic.twitter.com/a2PHycl0Jp

— Poslední skaut™ (@Posledniskaut) 30. dubna 2018

Související

Více souvisejících

Alexandr Zaldostanov (Noční vlci) Jaroslav Foldyna Rusko

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy