Hejtmani dávají vládě a lékařům čas na dohodu do neděle

Brno - Neděle je nejzazším termínem pro dohodu mezi vládou a lékaři z kampaně Děkujeme, odcházíme. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek po videokonferenci s ostatními hejtmany řekl šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

"V případě, že se vláda s lékaři nedohodne, spustí krajské úřady řadu opatření v jednotlivých krajských zdravotnických zařízeních, připraví je na zvláštní režim fungování po prvním březnu a zahájí přípravu krizového managementu pro období, kdy bude nutno omezit služby v řadě nemocničních oddělení, uzavřít některá z nich," řekl Hašek. Dodal, že hejtmani kvůli krizi ve zdravotnictví zorganizovali ve čtvrtek mimořádnou videokonferenci, ke které přizvali prezidenta České lékařské komory Milana Kubka.Hašek zároveň agenturu Mediafax informoval, že na úterý svolal po telefonické konzultaci s hejtmany premiér Petr Nečas (ODS) společné jednání krajských politických reprezentací a členů Bezpečnostní rady státu.

Podle hejtmana nelze čekat s přípravnými pracemi na krizových opatřeních až na 28. únor. "Na jižní Moravě vycházíme dál z toho, že neexistuje dohoda lékařů a vlády a příští týden musí bezpečnostní rada kraje rozhodnout o tom, jaký postup bude zvolen v našich zařízeních po prvním březnu, pokud lékaři odejdou," řekl. Ostatní české hejtmany při videokonferenci informoval o dopisu předsedy Asociace zdravotnických záchranných služeb Marka Slabého, který napsal, že pokud se výpovědi lékařů v avizovaném počtu a struktuře stanou skutečností, dojde k omezení a následně kolapsu poskytování přednemocniční neodkladné péče. "Projeví se tak v plné síle neschopnost nemocnic přijmout od záchranářů pacienty kvůli rasantnímu omezení a následnému zastavení poskytování akutní lůžkové péče v řadě oborů.," citoval Hašek z dopisu šéfa sdružení záchranářů.Pokud se přidá ještě další komplikace – výpovědi dohod o pracovní činnosti, týkající se přesčasových hodin, hrozí podle Haška zhroucení akutní lůžkové péče. "Je to věc, kterou nemůže vyřešit jednotlivě každý kraj, ředitel či nemocnice. Může to řešit pouze vláda. Obrátíme se na jejího předsedu a v příštím týdnu budeme chtít slyšet jasný plán, který má vláda pro případ, že se s lékaři nedohodne," řekl Hašek. Dodal, že čeští hejtmani stojí jednoznačně za pacienty. "Nechceme, aby byli rukojmími v prestižním souboji mezi vládou a lékaři," prohlásil Hašek.Hejtmani však nemají podle svého nemají v rukou potřebné nástroje, aby mohli krizi v nemocnicích zažehnat vlastními silami. Nerozhodují totiž o odměnách, úhradových vyhláškách ani o celkové výši finančních prostředků, které jdou do nemocnic. "Nyní se zdá, že nebudeme rozhodovat ani o tom, kolik bude lůžek akutní péče. Ministr zdravotnictví od boku vystřelil údaj, že má být zrušeno deset tisíc lůžek. Neexistuje žádná relevantní analýza. Nevíme, odkud ministr vzal toto číslo," dodal Hašek.V Jihomoravském kraji se sejde regionální bezpečnostní rada již v pondělí. Uvědomí o krizovém scénáře jednotlivé nemocnice a fakticky zahájí jejich přípravu. "Určitě se ještě obrátíme na lékaře a vyzveme je, aby se vrátili zpět, aby 1. března do práce přišli, a aby v žádném případě nebyli ohroženi pacienti. Na první březen se pokusíme zajistit maximální možnou dostupnou akutní péči s lidmi, kteří v krajských nemocnicích zůstanou," řekl Hašek s tím, že podle vývoje situace budou mít největší problémy fakultní nemocnice zřizované státem. "Ty, jejichž pomoc ministr Heger nedávno nabízel," uzavřel Hašek.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Michal Hašek Zdravotnictví

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy