Senátorka za Zelené podala trestní oznámení za přerušení kontroverzního představení

Brno - Senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerové (SZ) podala trestní oznámení kvůli jednání radikálů, kteří v sobotu na desítky minut přerušili kontroverzní představení v divadle v Brně. Existuje podle ní podezření, že jejich jednání naplnilo skutkovou podstatu výtržnictví. Senátorka to dnes uvedla na svém facebookovém profilu.

"Už v sobotu jsem se rozhodla, že podám trestní oznámení na neznámé pachatele kvůli jednání tlupy tzv. slušných lidí v Divadle na Provázku. Dnes v poledne se tak stalo a podání bylo doručeno Městskému státnímu zastupitelství v Brně," uvedla senátorka.

Představení Naše násilí a vaše násilí tvořilo součást festivalu Divadelní svět, který organizovalo Národní divadlo Brno. Hra, která se zabývá vztahem Západu a Blízkého východu a vrcholí scénou, kdy Ježíš znásilní muslimku, sklízela kritiku už dlouho před uvedením.

Po začátku hry začala část publika, zejména příznivci hnutí Slušní lidé, hvízdat a dupat, následně vtrhli na jeviště, utvořili řetěz a natlačili herce ke stěně. Reagovali tak na scénu, kdy se herci svlékli donaha a začali se objímat a dotýkat. Aktivisté odešli až po desítkách minut, když je k tomu vybídli policisté z antikonfliktního týmu, který na místo dorazil.

"Dovodila jsem, že návštěvníci divadla tvoří svého druhu shromáždění - diváci se sešli, aby zhlédli divadelní představení, a podezřelí se snažili hrubým způsobem rušit jeho průběh a zakončení," uvedla senátorka.

Podle ní by bylo velmi znepokojivé, pokud by měl být dán prostor někomu, kdo chce nám ostatním diktovat, jaké divadlo, knihy, filmy atd. smíme sledovat, číst atd., a jaké nikoliv.

"Takové počínání vskutku naráží na strukturální meze demokratického právního státu definované autonomií jednotlivců v jejich rozhodování např. v oblasti kultury a zavání diktaturou, což stěží lze připustit," uvedla Wagnerová. Podle ní je případ precedentní a jako takový by měl být velmi pečlivě a seriózně prošetřen a důsledky vyvozeny.

Podle mluvčího policie Pavla Švába po výzvě antikonfliktního týmu divadlo opustilo 26 lidí. Policie záležitost předá správnímu orgánu pro podezření z přestupku proti veřejnému pořádku.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Politizace Nejvyššího soudu? Jmenování Angyalossyho vyvolává kontroverze

Bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová považuje za politováníhodné, že soud nepovede první místopředseda Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) Robert Fremr. Prezident Miloš Zeman do funkce dnes jmenoval Petra Angyalossyho. Brožová České televizi řekla, že Fremr byl evidentně nejlepším kandidátem a jakákoliv jiná volba působí jako politizace funkce. Angyalossy se proti obavám své předchůdkyně ohradil.
Eliška Wagnerová

Wagnerová vystoupila v ČT. Vyzvala lidi, aby vyšli do ulic

Okolnostmi zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo se zabýval nedělní pořad ČT Otázky Václava Moravce. Na téma diskutovali předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš, prezident Unie státních zástupců Jan Lata a bývalá soudkyně Ústavního soudu a senátorka Eliška Wagnerová.

Více souvisejících

Eliška Wagnerová Slušní lidé (aktivisté) Brno

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy