Systém kárného trestání soudců se zpřísní, plánuje Pelikán

Praha - Systém kárného trestání soudců by se podle ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána (ANO) měl v rámci reformy justice zpřísnit. Sankce už nebudou záležet jen na rozhodnutí kárných senátů Nejvyššího správního soudu. Zmenu má přinést chystaný zákon o soudech a soudcích, který má být předložen příští rok. Pelikán to dnes řekl poslancům při interpelacích.

"Dnešní systém kárného soudnictví ve věcech soudců a exekutorů tenduje k velmi mírným trestům, chová se ochranářsky," uvedl ministr. Uvedl, že kárné senáty jsou složeny ze tří soudců a tří právníků - nesoudců a že mírnější tresty navrhují právě nesoudci.

Reagoval tak na dotaz poslance KSČM Leo Luzara, který se pozastavil nad případem pražské soudkyně Sylvy Mašínové. Kvůli neoznámení podjatosti byla potrestána ročním snížením platu, hrozilo jí zproštění funkce. Podobně unikla nejtvrdšímu trestu i další pražská soudkyně Helena Králová, kterou Pelikán navrhoval zprostit funkce za pochybení mimo jiné v kauze Vojenského zpravodajství a manželky bývalého premiéra Jany Nečasové.

Nová pravidla počítají podle ministra místo jednostupňového s dvoustupňovým kárným řízení. Změnit se má také způsob složení Senátů a zavede se možnost používání důkazů, které byly získány v jiném řízení. Za nejzásadnější považuje Pelikán to, že sankce budou zákonem odstupňovány podle druhu provinění. Nyní soudcům a exekutorům hrozí tresty od napomenutí až po zbavení funkce.

Pelikán také uvedl, že nová pravidla bude předkládat jeho nástupce, neboť členem budoucí vlády Andreje Babiše (ANO) už nebude.

Související

Robert Pelikán

O funkci u Soudního dvora EU usiluje i bývalý ministr Pelikán

Do výběrového řízení na soudce Tribunálu Soudního dvora Evropské unie se přihlásilo sedm zájemců včetně bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (dříve ANO). Uvedl to dnes server Česká justice, který připomněl, že post dříve zastávala i Pelikánova matka Irena.
Jevgenij  Nikulin

Údajný hacker Nikulin chce po Česku 1,5 milionu. Do USA byl vydán nezákonně

Rus Jevgenij Nikulin, kterého ČR vydala ke stíhání do Spojených států, žádá po českém ministerstvu spravedlnosti 1,5 milionu korun za újmu způsobenou nezákonným rozhodnutím. Na dotaz ČTK to dnes uvedl Nikulinův advokát Martin Sadílek. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka potvrdil, že úřad již žádost obdržel. Ústavní soud v dubnu konstatoval, že bývalý ministr Robert Pelikán (ANO) při vydání porušil Nikulinova práva.

Více souvisejících

Robert Pelikán justice soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy