Vláda posoudí počet lidí ve státní správě, někteří prý mají velice nadstandardní platy

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že jeho kabinet chce posoudit a případně přehodnotit počet pracovníků státní správy. Bude debatovat také o tom, komu přidá. V prvním návrhu rozpočtu na příští rok ministerstvo financí počítá s „navýšením objemu prostředků na platy pedagogických pracovníků v regionálním školství o 15 procent a ostatních zaměstnanců o šest procent". Stát by to mělo 16,4 miliardy.

Premiér v demisi poukázal na to, že v některých resortech platy "velice nadstandardní" a plošné přidávání by nebylo spravedlivé. „V minulosti si někteří ministři vybojovali vysoké průměrné platy... Ty průměrné platy jsou velice nadstandardní, tak je potřeba diskutovat o tom, kde budeme navyšovat a kde ne," řekl Babiš. Hodně podle něj berou například lidé z resortu místního rozvoje a Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Ministerstva podle něj navíc čerpají peníze na neobsazená místa. „Někteří lidé tím mají podstatně vyšší platy. Celkově je potřeba se zaměřit na počet zaměstnanců ve státní správě," uvedl Babiš.

Odbory požadují růst platů pro všechny pracovníky veřejného sektoru. Usilují o zvýšení tarifů. Předáci nejsou spokojeni s tím, že s nimi kabinet o zvýšení výdělků ještě nezačal jednat a připravovaná vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů v programovém prohlášení počítá s přidáváním jen u vybraných profesí.

Podle informačního systému o průměrném výdělku loni ve veřejném sektoru pracovalo 634.700 lidí. Průměrný plat dosahoval 31.968 korun, meziročně se zvýšil o 8,4 procenta. Polovina lidí vydělávala víc než 29.840 korun hrubého měsíčně, medián se proti předchozímu roku zvedl o 7,6 procenta.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Státní správa mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy