Babiš o Agrofertu všem lhal? TI přišla s vážným obviněním

Praha – Skupina Transparency International Česká republika (TI) ve slovenském rejstříku zjistila, že je český premiér Andrej Babiš dál ovládající osobou společnosti Agrofert a.s. Toto zjištění může mít podle TI závažné důsledky pro oblast střetu zájmů a dotační politiky.

TI poukazuje na to, že ve slovenském Registru partnerů veřejného sektoru je uveřejněn záznam společnosti Agrofert, a.s., který obsahuje jména pěti ovládajících osob Agrofertu. Čtyři z nich jsou odvolatelní osobou pátou, která je zároveň neodvolatelná. Touto ovládající osobou a jedním z konečných uživatelů výhod je předseda vlády ČR Andrej Babiš, vysvětluje skupina,

Fakt, že je premiér ovládající osobou, s sebou nese různé právní důsledky zejména pro oblast střetu zájmů a dotační politiky. „Vzhledem k tomu, že se Evropský parlament již dříve usnesl, že by firmy vlastněné politiky neměly získávat dotace, naskýtá se otázka, zda by se neměla znovu přezkoumat způsobilost celého holdingu Agrofert v čerpání veřejných financí,” říká David Ondráčka, ředitel české pobočky TI a člen Mezinárodní správní rady TI.

Andrej Babiš tak podle TI zřejmě celou dobu Agrofert ovládal a lhal i ve svém vztahu k vydavatelství MAFRA. Agrofert totiž vlastní i mediální skupinu MAFRA, a.s., pod kterou spadají například deníky MF Dnes či Lidové noviny. Zákon o střetu zájmů přitom zakazuje ministrům a předsedovi vlády vlastnit či ovládat média.

„Je to sice v uvozovkách jenom přestupek, ukončuje se tím ale období veřejných proklamací typu »moje bývalá firma«. Andrej Babiš Agrofert stále ovládá a pořád je ve střetu zájmů,” říká analytik TI Milan Eibl.

„Pro mediální dům MAFRA se jedná o další z řady políčků do tváře nestrannosti od jejího majitele. V Transparency jsme upozorňovali na nejasnosti týkající se majetkových vazeb i u dalších mediálních provozovatelů. Česká média se bohužel k celé situaci postavila velice pasivně,” doplňuje David Kotora, vedoucí fundraisingu a komunikace TI.

Babiš vyjádření organizace odmítl, novinářům řekl, že holding převedl do svěřenských fondů. „Je to nesmysl. Já jsem odešel z Agrofertu v roce 2014 a podle lex Babiš jsem se zbavil Agrofertu," připomněl, že na základě zákona o střetu zájmů převedl loni holding do dvou svěřenských fondů. Pokud by tak neučinil, firma by podle zákona přišla o přístup k některým státním dotacím. „Zachoval jsem se podle zákona. Agrofert neovládám, odešel jsem a také jsem ho odevzdal do svěřenských fondů," řekl Babiš.

Koncern Agrofert ve svém prohlášení uvedl, že pojem konečný uživatel výhod, kterým je Babiš označen ve vztahu ke slovenským společnostem koncernu, není možné zaměňovat s takzvanou ovládající osobou, kterou Babiš není. Konečným uživatelem výhod je Babiš podle holdingu proto, že svěřenské fondy založil a je jejich takzvaným beneficientem.

Podle TI ale Babiš Agrofert ovládá i po převedení koncernu do svěřenských fondů. Poukazuje na to, že slovenskému pojmu konečný uživatel výhod odpovídá na základě evropské směrnice proti praní peněz český pojem skutečný majitel. "Lze učinit legitimní závěr, že Andrej Babiš nepřímo ovládá koncern Agrofert. Ovládat jinou osobu je možné i bez vlastnictví. Majetek ve svěřenském fondu je ze zákona majetek bez vlastníka, nicméně to nebrání tomu, aby byl tento majetek ovládán osobami ve svěřenském fondu," napsala TI.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Agrofert transparency international David Ondráčka MAFRA

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy