Hnutí Slušní lidé bude v Brně kandidovat se Soukromníky, útočí na projekty Žít Brno

Brno - Hnutí Slušní lidé, které dle odborníků patří ke krajní pravici, bude v podzimních komunálních volbách v Brně kandidovat spolu se Stranou soukromníků. Tu financuje senátor a podnikatel Ivo Valenta. Lídrem je předseda hnutí a trojnásobný mistr ČR v kickboxu Zdeněk Pernica.

Pernica spolu s krajským předsedou Strany soukromníků Janem Baránkem podepsali dohodu o spolupráci. "Jsem rád, že jdeme do voleb společně se Soukromnníky. Jsme jediná alternativa pro to, co je ve vedení města teď," řekl Pernica. Narážel tím na koalici hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09. Slušní lidé dlouhodobě kritizují především Žít Brno s náměstkem Matějem Hollanem.

Místostarostka městské části Brno-Židenice Monika Doležalová, která je dvojkou na kandidátce, řekla, že rozhodování o odchodu z KDU-ČSL nebylo jednoduché, ve straně byla 23 let od svých dvaceti. Přestalo se jí však líbit směřování některých vrcholných politiků, konkrétní nebyla. "Jsem ráda, že můžu podpořit Slušné lidi, protože si vážím toho, co dělají a říkají. Dělají to upřímně a říkají naplno, co si myslí. Neschovávají se za nějaké prázdné fráze," řekla Doležalová.

Podle Pernici bude hnutí kandidovat na magistrát i asi ve 20 z 29 městských částí Brna. Na kandidátky bude potřeba podle Pernici odhadem 400 lidí, hnutí má desítky členů, ale stovky příznivců. Hnutí bude prověřovat kandidáty, zda nejsou stíhaní nebo nebyli odsouzení.

Hnutí ji zaujalo například tím, jak bojuje proti sociálním projektům Žít Brno. Žít Brno chce ukončit bezdomovectví v Brně, dalo například 50 bytů rodinám s dětmi v nouzi. "Nejsem zastáncem těchto projektů. Líbí se mi, jak tuto problematiku řeší Armáda spásy, která to dělá lépe," uvedla Doležalová. 

Slušní lidé vznikli v roce 2016 jako reakce na současnou koalici. Upozornili na sebe například překrytím růžového tanku modrou plachtou, vyvěšením Hollanovy nahé fotky na most v Brně nebo přerušením divadelního představení Naše násilí a vaše násilí tím, že vstoupili v jeho průběhu na jeviště a vytvořili živý řetěz. 

Související

Stanislav Křeček

Křeček se ujal funkce ombudsmana. Odpůrci ho nechtěli pustit do sídla úřadu

Novému ochránci práv Stanislavu Křečkovi se dnes pokusili jeho odpůrci zabránit ve vstupu do úřadu ombudsmana v Brně. Neuposlechli výzvu zástupců městské části ani policie, aby vchod do budovy neblokovali. Policie zajistila sedm lidí a vchod uvolnila, řekl ČTK policejní mluvčí David Chaloupka. Křeček se tak asi po deseti minutách čekání před budovou dostal do úřadu. V kanceláři mu agendu předala jeho předchůdkyně Anna Šabatová.
Slušní lidé

Slušní lidé vyfasovali pokutu. Nechceme prznění vlajky, můžeme být radikálnější, hrozí Pernica

Brno - Členové hnutí Slušní lidé dostali pokuty celkem za 126.000 korun za květnové přerušení kontroverzní divadelní hry Naše násilí a vaše násilí. Radnice Brno-střed udělila příkazem pokutu 25 lidem. Hnutí podalo odpor, řekl ČTK předseda hnutí Zdeněk Pernica. Podle něj Slušní lidé jako jediní vystoupili proti prznění české vlajky a tradic. V inscenaci si herečka vytáhla českou vlajku z přirození nebo herec ztvárňující postavu Ježíše znásilnil muslimku.

Více souvisejících

Slušní lidé (aktivisté) Zdeněk Pernica (Slušní lidé) Brno Komunální volby Strana soukromníků Žít Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy