Nejdřív budu pracovat na nové protidrogové strategii, plánuje Vedralová

Praha - Nová vedoucí odboru protidrogové politiky úřadu vlády Jarmila Vedralová se chopila úřadu. Nejzásadnější je podle ní pustit se do práce na nové protidrogové strategii do roku 2027.

Koncepční dokument, kterým se řídí i financování, musí vláda schválit do konce roku. Ostatní kroky bude Vedralová komentovat, až se více seznámí s chodem úřadu, řekla dnes v rozhovoru s ČTK. "Nějaké teze a myšlenky mám, ale ráda bych je prokonzultovala s odbornou společností a resorty," uvedla ke svému prvnímu úkolu. Za svůj přístup označila vyváženost prevence a represe a protidrogovou politiku založenou na důkazech a dobré praxi v zahraničí. "Nedostatek času, který máme, není pro přípravu takového důležitého dokumentu komfortní," dodala.

Obsazení funkce kritizovali zástupci neziskového sektoru pracující se závislými i její předchůdce Jindřich Vobořil, který odbor vedl osm let. Vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby její jmenování ještě zvážil.

Vobořil, který v květnu z vedení odboru a z funkce národního protidrogového koordinátora odešel z osobních důvodů, před odchodem hotovou strategii představil. Doporučil například výraznější zdražení cigaret a alkoholu či využití procenta z daní z alkoholu, tabáku a hazardu na prevenci a léčbu. Hlavním cílem dokumentu není vymýtit kouření či pití, ale minimalizovat škody a dopady.

Tento materiál bude podle Vedralové jeden z podkladů, který bude při přípravě nového dokumentu diskutovaný. Na strategii naváže akční plán s úkoly, termíny i detaily financování, který by měl kabinet projednat počátkem příštího roku. 

Dosud pracovala jako vedoucí oddělení zdravotních programů na odboru zdravotních služeb ministerstva zdravotnictví. Protidrogové politice se tam věnovala od roku 2001, uvedla. Podílela se například na tvorbě minulého i současného protikuřáckého zákona, tvorbě akčních plánů v oblasti tabáku a alkoholu nebo rozdělování dotací.

Podle Vobořila ale její oddělení nepracovalo dobře, kritizuje jej za neplnění akčních plánů v oblasti tabáku a alkoholu a bojkot moderního přístupu k léčbě závislostí, za který bylo Česko dosud mezinárodně oceňované. Vobořilem prosazovaná strategie "harm reduction", tedy minimalizace škod, která zahrnuje například substituční léčbu nebo výměnu použitých injekčních stříkaček, je podle Vedralové jen jedna ze součástí protidrogové politiky. 

Podle Vobořila je Vedralová nejhorší z uchazečů, kteří se do výběrového řízení hlásili, zastává totiž politiku represí. "Tvrdá represe dle dlouhodobých zkušeností ze světa nenese v oblasti nelegálních drog žádné pozitivní výsledky," napsal dnes ČTK Vobořil. Vedralová jeho kritiku nechápe. "Nevím, z čeho vychází," uvedla.

Znepokojení jsou i odborníci, kteří se závislými pracují. Ministerstvo dlouhodobě kritizují za nedostatečné financování svého oboru a špatné rozdělování dotací. Obávají se také, že výběr úřednice z ministerstva zdravotnictví bude znamenat omezení sociálních a dalších aspektů léčby závislostí.

"Nerozumíme tomu, že na post ředitele odboru protidrogové politiky není vhodným adeptem například renomovaný a uznávaný expert na protidrogovou politiku, ale pracovník s praxí z ministerstva zdravotnictví. Vážně přemýšlíme nad tím, jaký signál nám tím stát vlastně dává," uvedla v prohlášení Helena Rampachová, předsedkyně rady Asociace nestátních organizací poskytujících adiktologické a sociální služby pro osoby ohrožené závislostním chováním. Narážela tak na jméno Viktora Mravčíka z Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti, který se o post také ucházel.

Související

Univerzita Karlova

Sepsala vládní koordinátorka plagiáty? Univerzity zahájily kontrolu jejích prací

Univerzita Karlova a Univerzita Palackého v Olomouci zahájily kontrolu závěrečných prací vládní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové, která čelí podezření z plagiátorství. Podle informací, které se minulý týden objevily v médiích, obsahuje údajně zhruba třetina textů shodné pasáže s jinými zdroji. Výsledek kontroly očekávají školy v následujících týdnech.

Více souvisejících

Jarmila Vedralová Jindřich Vobořil Drogy

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy