Šéfka protidrogové sekce vlády Vedralová se stala i protidrogovou koordinátorkou

Praha - Nová ředitelka vládního odboru protidrogové politiky Jarmila Vedralová dnes byla uvedena do funkce národní protidrogové koordinátorky. V tiskové zprávě to dnes oznámil Úřad vlády ČR.

Dnes také jednala rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky, kterou vede premiér Andrej Babiš (ANO) a Vedralová je v radě místopředsedkyní. Rada jednala mimo jiné o zvýšení rozpočtu na protidrogovou politiku. Babiš v souvislosti s tím mluvil o možném zdanění hazardu a tabákových výrobků.

V čele protidrogového odboru vlády stál asi osm let Jindřich Vobořil, který ale ve funkci ke konci července z osobních důvodů skončil. Zastával také funkci protidrogového koordinátora.

Volbu Vedralové kritizovali Piráti i sám Vobořil. Vedralová je podle předchozího vyjádření Vobořila stoupenkyně represí a odborně na tom není dobře. Vobořil také vyzval Babiše, aby jmenování Vedralové ještě zvážil. Dnes však byla Vedralová jmenována i do funkce koordinátorky.

Protidrogová rada vlády, jejímiž členy jsou kromě Babiše a Vedralové ještě zástupci ministerstev a odborných společností, dnes projednávala financování protidrogové politiky, drogovou scénu v Praze nebo hazard. Rozpočet na protidrogovou politiku činí letos 165 milionů korun a v příštím roce má podle úřadu vlády stoupnout na 181 milionů.

"Podle odborníků je třeba rozpočet navýšit na 246 milionů celkem, a to z důvodu dobudování základních adiktologických služeb. Dosavadní prostředky nedovolují podporu všech potřebných aktivit v oblasti prevence a léčby," sdělil úřad.

Babiš v závěru jednání rady zdůraznil možné zdanění hazardu, především kvůli rozvoji problémového gamblerství, nebo daně z tabákových výrobků, u kterých není spalován tabák. 

Související

Univerzita Karlova

Sepsala vládní koordinátorka plagiáty? Univerzity zahájily kontrolu jejích prací

Univerzita Karlova a Univerzita Palackého v Olomouci zahájily kontrolu závěrečných prací vládní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové, která čelí podezření z plagiátorství. Podle informací, které se minulý týden objevily v médiích, obsahuje údajně zhruba třetina textů shodné pasáže s jinými zdroji. Výsledek kontroly očekávají školy v následujících týdnech.

Více souvisejících

Jarmila Vedralová Vláda ČR Národní protidrogový koordinátor Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy