Babiš řešil sociální byty, Zeman zneužil proslov k útoku. Média nazval hnojometem

Praha - Pokud se obce pustí do výstavby bytů a pětinu z nich vyčlení jako sociální, stát podle premiéra Andreje Babiše (ANO) na pořízení těchto sociálních bytů poskytne stoprocentní dotaci. Babiš to dnes řekl starostům na sněmu Svazu měst a obcí (SMO). Sociálních bytů je třeba zhruba 65.000, stát by na jejich pořízení v příštích letech vyčlenil až 80 miliard korun, uvedl Babiš.

"Musíme motivovat obce, aby stavěly. Když se obec rozhodne postavit 50 bytů, stát na 20 procent z nich, které budou sociálními byty, poskytne nevratnou dotaci ve výši 100 procent," řekl předseda vlády. Podle něj s tím počítá projekt Výstavba o dostupném bydlení, který připravila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Projekt byl podle ministryně připraven po dohodě se starosty, bude mít formu nařízení vlády, využity na něj budou i evropské peníze. Projekt vycházel z dosavadních žádostí obcí o dotace, které dohromady chtějí 2,2 miliardy korun ročně. Předseda SMO František Lukl potvrdil, že mezi starosty je o projekt zájem. Ocenil by také podporu vlády pro zajištění venkovských lékařů nebo financování poštovních služeb, pokud přejdou na obce.

Babiš slíbil také změny stavebního zákona, které by zkrátily lhůtu pro výstavbu bytu v Praze z deseti let na jeden rok. Premiér připomněl rovněž potřebu výstavby dopravní infrastruktury, přičemž na investice by měly být využity evropské dotace. Vyslovil se i pro větší kompetence samosprávy, vláda by podle premiéra například neměla rozhodovat o platech místních politiků, což nyní stanovuje svým nařízením.

Babiš také uvedl, že za uplynulé čtyři roky se podíl obcí na rozpočtovém určení daní navýšil o 30 procent. Obce podle premiéra mají na účtech podle údajů k polovině letošního roku dohromady 162 miliard korun. "Ne všechny tyto peníze se nám podařilo přetavit do investic, aby se nevylidňoval venkov," poznamenal premiér.

Lukl k tomu poznamenal, že starostové se snaží obce spravovat jako rodinu. "A proto máme na účtech přebytky, zodpovědně se připravujeme na časy horší, až na řadu projektů nebudou finance z EU," vysvětlil.

Starosty na sněmu oslovili také další ministři včetně ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), který připomenul projekty na boj se suchem včetně výstavby retenčních nádrží. Ke starostům promluvili rovněž předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) nebo místopředseda Senátu Ivo Bárek (ČSSD). 

Odpoledne na sněmu vystoupil i prezident Miloš Zeman. Starostům řekl, že na každého z nich může "závistiví blbec" poslat anonymní udání, ve kterém se bude "policie dlouho bahnit" a k žádnému závěru nedojde. Poznamenal, že z 80 procent byli komunální politici soudy od tvrzení státních zástupců a policie osvobozeni. Do té doby si obvinění podle něj prošli peklem. Zeman využil svého projevu k útoku na média, šíří podle něj pomluvy a špínu. "Neznám větší hnojomet, než jsou česká média," řekl prezident.

Související

Byty

Návrh ČSSD vymezuje sociální bydlení, omezuje nájemné i jeho zvyšování

V sociální bytech by mohlo vzrůst nájemné jen v případě, že inflace za domácnosti překročí pět procent. Nájemní smlouvy k těmto bytům by byly na dva roky, podnájemní smlouvy by byly zakázány. Předpokládá to celkový pozměňovací návrh skupiny poslanců ČSSD a ANO včetně ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) k sociálnědemokratické předloze o veřejně prospěšných bytových společnost, jež je ve druhém sněmovním čtení.

Více souvisejících

Sociální bydlení Andrej Babiš obce Svaz měst a obcí ČR Klára Dostálová Ministerstvo pro místní rozvoj Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy