Babiš naprosto přestřelil? Naštval stovky demonstrantů, ti ho teď chtějí žalovat

Praha – Premiér Andrej Babiš označil demonstranty, kteří proti němu nedávno protestovali, za zaplacené. Prý za demonstracemi stojí jeho političní oponenti. To si ale několik stovek demonstrantů nechce nechat líbit – tak na českého premiéra podívají žalobu.

Zdá se, že demonstranti Babiše pronásledují na každém kroku. Protestovali pod okny Poslanecké sněmovny v den, kdy se hlasovalo o důvěře jeho vládě. Pak jej vypískali 21. srpna před Českým rozhlasem. A když na začátku září jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, ozývala se v Berlíně hesla jako „Babiš je lhář“, „Babiš je zloděj“, „Babiš hanba“ nebo „Babiš do vazby“.

„Bylo nás jedenáct, vysvětlovala pro pořad 168 hodin demonstrantka Vladimíra Klikarová, která prý do Německa jela, aby ukázala, že ne všichni Češi souhlasí s trestně stíhaným premiérem. Na cestu si prý pronajali velké auto, na které se všichni složili.

Babiš přitom před několika dny řekl, že demonstranti proti němu jsou zaplacení. Narážel tím konkrétně na akci u Českého rozhlasu. „Ti lidé jsou zaplaceni. Jsou to političní odpůrci na objednávku,“ hřímal na Barrandově. To ale na kameru řada účastníků demonstrace odmítla. „Možná si neumí představit, že by ěnkdo dělal něco zadarmo,“ rýpla si do něj demonstranta Klikarová.

Babiš se odkazuje na poslance ANO Pavla růžičku, který prý po protestu před Sněmovnou 12. července slyšel, jak zaznělo, že si lidé mají jít pro peníze. Tehdy desítky lidí protestovaly proti vládě podpořené komunisty. „Transparenty dejte do jednoho auta a pro peníze si běžte k Hance,“ cituje Růžička slova, která prý slyšel.

To demonstranti už dříve odmítli, jejich zástupkyně Veronika Vendlová vysvětlila, že se o penězích sice bavili, aloe že šlo pouze o to, že se přítomní složi na případnou pokutu. Jednoho ze studentů totiž legitimovala policie a předvolala jej na služebnu. Vendlová jej ujišťovala, že pokud by měl něco platit, nezůstane to jen na něm, ale že mu ostatní pomohou.

Růžička je ale i dnes podle svých slov přesvědčen, že byli placeni za demonstrace. Odkazuje se na svou intuici a na to, že si domyslel, o co vlastně šlo.. Jenže ta jako důkaz u soudu neobstojí, zdůraznil právník oslovený ČT. Bylo by pouze na soudu, jak by ona slova interpretoval. A právě u soudu nejspíš celá věc skončí.

Demonstrantům se nelíbí, jak o nic Babiš mluvil. „Očernil nás před celým národem. Očernil nás naprosto lživě a nepravdivě,“ zlobí se demonstrantka Jana Filipová. Sama už se obrátila na právníka. K případné žalobě se podle ní chtějí připojit asi tři stovky demonstrantů. V první řadě jim jde o omluvu a o to, aby Babiš uznal, že jeho slova byla za hranou.

Podle právníků mají šanci na úspěch – Babiš by prý musel dokázat, že demonstranty opravdu někdo zaplatil. Politolog Miloš Brunclík navíc dodal, že podobná obvinění mu připomínají uvažování bývalého komunistického režimu, který velmi podobně napadal své oponenty a tvrdil, že jsou placeni ze zahraničí.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Pavel Růžička (poslanec ANO) Pieta za rok 1968 (21.8. 2018)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy