Krach hnutí Žít Brno: Oproti roku 2014 ztratilo 439 tisíc hlasů

Hnutí Žít Brno v uplynulých letech patřilo k nejvýraznějším politickým skupinám v Brně. Pozornost na sebe upoutal nejen dosavadní náměstek brněnského primátora Matěj Hollan, který se nechal v ukrajinském podniku bičovat důtkami, ale třeba také projekty zaměřující se na sociální bydlení, které získaly řadu zahraničních cen. Přesto se hnutí nepodařilo obhájit mandáty a z magistrátu úplně vypadlo.

Na brněnský magistrát se nedostali Zelení, Žít Brno ani TOP 09. Tyto strany sice v minulém funkčním období byly součástí vládnoucí koalice, teď ale hranici pět procent nepřekročily. Zelení získali 4,52 procenta hlasů, STAN a nezávislí 4.28 procent, Žít Brno 4,09 procent a TOP 09 3,42 procent. V Brně propadlo asi 20 procent hlasů.

Před čtyřmi lety přitom hnutí Žít Brno s podporou Pirátů skončilo s 11,89 procenty hlasů a sedmi mandáty na třetím místě za vítězným ANO, které získalo 19,93 procenta hlasů a 13 mandátů z 55, a ČSSD s 17,67 procenty hlasů. Po volbách tak vznikla koalice hnutí ANO s Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL a Strana zelených. Primátorem se stal Petr Vokřál (ANO). Po neshodách se koalice po roce a půl rozpadla. Později se však dala ve stejném složení dohromady a ještě ji rozšířila TOP 09.

Teď se zdá, že hnutí ANO povede magistrát dál - v čele s dosavadním primátorem Petrem Vokřálem. Partnerem by mu mohli být občanští demokraté. V tuto chvíli se dokonce mluví o vzniku pětikoalice s KDU-ČSL s ČSSD a Piráty. Volby v Brně vyhrálo ANO, má 18 mandátů z 55. ODS jich má 14, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Předsedkyně Žít Brno označila výsledek hnutí za neúspěch

Žít Brno s podporou Pirátů v roce 2014 získalo 700 919 hlasů (11,89 procent). Letos to bylo jen 261 721 hlasů (4,09 procent). Šéfka hnutí Žít Brno Barbora Antonová bezprostředně po volbách zůstávala optimisticky naladěná.

„Prohráli jsme ve volbách na brněnskou radnici. Politika pod značkou Žít Brno se teď tedy bude dělat jen v městské části Brno-střed. Pořád čekám na smutek a zklamání, ale nějak se k nim nemůžu propracovat přes všechny ty pozitivní pocity, které se v posledních týdnech nahromadily,“ uvedla po oznámení výsledků šéfka Žít Brno Barbora Antonová.

Přestože se hnutí na magistrát nedostalo, Antonová své kolegy a jejich práci ocenila. „Za čtyři uplynulé roky se i díky nám v Brně udály obrovské změny a jsem nesmírně hrdá na to, co Matěj Hollan, Martin Freund a další dokázali. Lidi, kteří za nás letos kandidovali, jsou naprosto famózní tým. Vím, že to zní blbě, takhle po prohraných volbách, ale kvalitnější kandidátku obsazenou lidmi, z nichž každý přesně ví, proč a s čím kandiduje, nikdo neměl.“ je přesvědčená.

Poukazuje na to, že program hnutí Žít Brno se budou jeho členové prosazovat i dál. „Témata, s nimiž jsme přicházeli, jsou totiž mnohem závažnější než to, kolik se kde bude platit za parkování. A všechny ty problémy, pro které jsme hledali (a nacházeli) řešení, naším odchodem z celobrněnské politiky nezmizí. Jsem ale přesvědčená, že z veřejného prostoru nezmizí ani lidi, kteří se těm problémům věnovali. Jen se jimi budou muset zabývat z jiné pozice. Bude to obtížnější, zdlouhavější, ale určitě ne nemožné,“ myslí si Antonová, která poděkovala nejen voličům, ale i svým spolustraníkům.

Další vyjádření přidala na sociálních sítích o něco později. To už uznala, že hnuté utrpělo porážku. „Po 24 hodinách od sečtení výsledků voleb bychom rádi poděkovali všem podporovatelům, dobrovolníkům v kampani a zejména voličům. Bohužel to nestačilo a výsledek nelze interpretovat jinak než neúspěch,“ uznala s odstupem jednoho dne Antonová.

„Je to důsledkem nesmyslné fragmentace liberálních sil, na který jsme předem upozorňovali, bohužel neúspěšně. To ale není chyba vás, voličů, ale selhání nás, politiků. Našim odchodem ze zastupitelstva témata a problémy, které jsme řešili, nezmizí. A bude je potřeba je dále řešit,“ dodala.

Související

policie

"Potrefená husa nejvíce kejhá." V Brně je dusno. Politici se do sebe pustili kvůli policejní razii

V případě radnice městské části Brno-střed jde o systémové selhání kontrolního výboru zastupitelstva, míní bývalý radní Svatopluk Bartík (za Žít Brno). Podle tehdejšího předsedy výboru Bohumila Straky ovšem "potrefená husa nejvíce kejhá". Na úřadu od čtvrtka zasahuje policie, z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů bylo obviněno devět lidí.
Brno

SPD bude nově v zastupitelstvu v Brně, vypadla KSČM, Zelení i Žít Brno

V Zastupitelstvu města Brna nově usedne SPD, které získalo čtyři mandáty mezi 55 zastupiteli. Lídr a vysokoškolský pedagog Ivan Fencl ČTK řekl, že chce z opozice kontrolovat hospodaření města a strategické projekty. Komunální volby vyhrálo ANO před ODS a KDU-ČSL. V zastupitelstvu jsou ještě Piráti, ČSSD a SPD. Naopak vypadla KSČM i koaliční Žít Brno, TOP 09 a Zelení.

Více souvisejících

Žít Brno Barbora Antonová (Žít Brno) Matěj Hollan - Brno Hnutí ANO Petr Vokřál (primátor Brna)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy