Rozpory v ČSSD gradují: Petříček vyzval Zimolu o odstoupení, Hašek mu poslal drsný vzkaz

Situace v ČSSD je již delší dobu vypjatá. Strana prochází vnitřními názorovými rozkoly a po debaklu v komunálních a senátních volbách to mezi straníky vře ještě více. Nově jmenovaný ministr zahraničí Tomáš Petříček věří, že sociálním demokratům pomůže obměnění vedení.

V ČSSD je zřejmý spor mezi pražskou částí formovanou kolem předsedy Jana Hamáčka, další buňkou lidí kolem prvního místopředsedy Jiřího Zimoly a seskupení v okolí bývalého ministra vnitra Milana Chovance.

Petříček, jež se řadí k pražské organizaci, v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl: „Vzhledem k tomu, že se v řadě názorů rozcházíme, nemyslím si, že by Jiří Zimola měl být nadále ve vedení sociální demokracie.“

„Pro mne je budoucnost sociální demokracie v lidech, jako je Jan Hamáček, Martin Netolický, Jana Maláčová nebo Martin Zrzavecký. Máme řadu dalších úspěšných komunálních politiků. To jsou lidé, kteří by mohli v budoucnu tvořit vedení ČSSD,“ dodal Petříček.

Napjatou situaci, která v ČSSD již delší dobu panuje komentoval Petříček následovně: "Sociální demokracie nehovoří jedním hlasem. Je pro voliče nesrozumitelná. Je lepší deklarovat, že strana je proevropská, a nezpochybňovat to.“

Již zítra se uskuteční schůze sociálních demokratů v Hradci Králové. Očekává se, že pod palbou ostré kritiky se v sobotu ocitne místopředseda Jiří Zimola, ale i Milan Chovanec. Zimolu kritizují i členové ČSSD z Ústeckého nebo Plzeňského kraje. Naopak Zimolovým přítelem a obhájcem je bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Hašek obhajuje Zimolu na sociální síti, kde napsal: „Říjen 2018 - komunální volby: Tomáš Petříček - Praha 7 – 1.87%, Jiří Zimola - Nová Bystřice – 50.1%.“

Jestli dojde na zítřejší schůzi k výzvě Zimoly k rezignaci není jisté. Jan Hamáček už předem avizoval, že si rezignaci Zimoly nepřeje. Pro jeho rezignaci není ani Milan Chovanec, ten tvrdí, že vedení strany má mandát do března. Do té doby by se podle něj nemělo nic měnit.

Chovanec sám před pár dny zveřejnil kritický dopis, který napsal svým spolustraníkům. V něm vysvětluje, proč se omluvil z hlasování o důvěře vládě. Mluví o nesrozumitelnosti strany a důvodech neúspěchu ČSSD.

V něm také vyzval některé staré tváře k rezignaci na březnovém sjezdu strany.

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola Tomáš Petříček Milan Chovanec Jan Hamáček ČSSD

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy