V ČSSD je dál zle: Mocenský zápas, štvanice, hon na kritiky. Hašek a Zimola se naštvali, své straně to pořádně vytmavili

Napětí v sociální demokracii neuklidnila ani víkendová schůze širšího vedení strany v Hradci Králové. Platforma Zachraňme ČSSD se dočkala ostré kritiky, naopak podporu dostal stávající předseda Jan Hamáček. Dvě vlivné tváře platformy se k víkendovému dění vrátily také na sociálních sítích.

Jiří Zimola se k víkendovému zasedání v Hradci. „Dnes je to na rok přesně od drtivé porážky ČSSD ve volbách do PSP. Reflexe? Smutné výročí namísto otevřené debaty o příčinách a o budoucnosti přineslo včera na jednání ÚVV dehonestaci a hon na ty, kteří se pokouší pojmenovávat věci pravými jmény, přicházejí s programovými náměty a návrhy na celostátní i komunální úrovni, s podněty na významné změny ve vnitřním chodu ČSSD - přeregistrace, nové stanovy, větší zapojení celé členské základny do významných personálních a politických rozhodnutí, posílení činnosti odborných komisí atd.,“ postěžoval si na sociálních sítích.

Dosavadní širší vedení ČSSD podle něj propáslo další šanci ukázat jinou, novou a pozitivní tvář směrem k voličům i celé členské základně. „Jsem smutný z toho, že nadále pokračuje sobotkovské “sjednocování” a štvanice na lidi s vlastním názorem, a to za vydatné pomoci vybraných médií a aktivní spoluúčasti těch bývalých či současných představitelů, kteří spoludirigovali sešup ČSSD v posledních 4 letech až k samotné hranici volitelnosti. To si sociální demokracie ani tisíce řadových sociálních demokratů opravdu nezaslouží...“ dodal zklamaný Zimola.

Svého kolegu z platformy Zachraňme ČSSD podpořil i někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Hon na neformální diskusní platformu Zachraňme ČSSD v mnohém připomíná konec roku 2013 v ČSSD. Tehdy to dirigovala Bison&Rose. I dnes se zapojila Česká televize, a to diskusí o platformě,ovšem v roce výročí Mnichova to bylo “o nás bez nás”. Podívejte se prosím, koho zajímá realita a ne virtuální realita, na fcb profil platformy. Najdete tam výstupy od začátku roku, ankety, informace z našich setkání . Potom posuďte, kdo “škodí” ČSSD,“ vyzval Hašek.

Později se k problému ještě vrátil. „Čtyři dny čtu a poslouchám, že je platforma Zachraňme ČSSD údajně platformou jednoho člověka, nepřekládá žádnou programovou alternativu a je pouze nástrojem mocenského zápasu. Všem, kdo tyto bludy šíří, doporučuji - přestaňte prosím osočovat a urážet stovky řadových sociálních demokratů, kteří se ve Vašich očích proviňují tím, že mají vlastní názor a svobodně diskutují,“ žádá své spolustraníky Hašek.

Vyzval také k ukončení „nesmyslné štvanice“. „Seznamte se se skutečnými závěry a podněty platformy v oblasti programu i změn vnitřního života ČSSD. Použijte tyto výstupy v zájmu ČSSD pro její budoucnost. Dal jsem si tu práci a našel klíčové výstupy diskusní Platformy Zachraňme ČSSD ( leden-říjen 2018 )... aneb fakt škodíme ČSSD ???“ napsal ve svém příspěvku na facebooku. Pod svůj status také přidal zmínění závěry platformy za poslední měsíce.

Svůj příspěvek ukončil parafrází slov Mahátma Ghándího: „Nejdřív Tě budou ignorovat. Pak se Ti budou smát. Potom s Tebou budou bojovat. Pak je porazíš. Vyhrát musí ČSSD.“

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola Michal Hašek ČSSD

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Americký voják v rukou Moskvy. Rusové ho viní z krádeže, Bílý dům o případu ví

Rusové během minulého týdne zadrželi dalšího amerického občana, tentokrát jde dokonce o vojáka. Podle mluvčí americké armády Cynthie Smithové byl zadržen ve čtvrtek 2. května ve Vladivostoku, přičemž čelí obvinění z krádeže. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy