Mattis vyjádřil smutek nad smrtí českých vojáků, s Babišem řešili i zakázky

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes odpoledne hovořil s americkým ministrem obrany Jamesem Mattisem o růstu českých výdajů na obranu či vzájemném obchodu. Babiš se v této souvislosti vyslovil pro volný obchod a proti obchodním válkám. Politici probírali také vojenské nákupy, které chystá Česká republika a mohly by se o ně ucházet Američané, i možnou stavbu nových jaderných bloků. Babiš novinářům řekl, že Mattise ubezpečil, že nákupy budou transparentní a bez korupce.

Babiš řekl, že s americkým ministrem hovořil o české podpoře transatlantického spojenectví, ale i obchodu. "Spojené státy jsou pro nás významný exportní trh, já pana ministra prosil, abychom udělali maximum pro to, aby nedocházelo k obchodním válkám, abychom měli ve světě volný obchod," řekl novinářům český premiér.

Na dotaz novinářů Babiš připustil, že řeč přišla i na vojenské zakázky. Česká armáda chce v blízké budoucnosti nakupovat za desítky miliard korun nové vrtulníky, radary, děla nebo bojová vozidla pěchoty. Například u víceúčelových vrtulníků se hovoří o USA jako o favoritech. "Ubezpečil jsem pana ministra, že za mojí vlády budou nákupy transparentní, vylučuji vlivy lobbistů a korupční pokusy," uvedl.

Totéž se podle něj týká i případných jaderných zakázek. Odmítl, že by Česko diskutovalo o dostavbě bloků s Ruskem. Diskuse se podle něj nyní týkají nového bloku v Dukovanech. "Pokud dospějeme do stádia, že bude nějaký tendr, jsem přesvědčen, že bude transparentní," uved Babiš.

Mattis následně ujistil, že i z americké strany budou jakékoliv zakázky bez korupce. "Rozhodnutí jsou suverénním rozhodnutím Česka. Podporujeme, že to tak je," uvedl.

Politici připomněli i dnešní 100. výročí vzniku Československa, kvůli kterému Mattis do Prahy dorazil. Babiš připomněl, že Spojené státy stály u zrodu společného státu Čechů a Slováků. Mattis konstatoval, že obě země sdílejí mnohem více než jen barvy na svých vlajkách a jejich společná historie sahá ještě dál než k roku 1918.

Mattis vyjádřil hluboký smutek nad ztrátou životů českých vojáků v Afghánistánu v letošním roce. Řekl to po dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Praze, kterou navštívil u příležitosti 100. výročí od založení Československa. Mattis současně ocenil, jak Česko plní závazky v oblasti mezinárodního míru a bezpečnosti, například svou činností právě v Afghánistánu.

V Afghánistánu v tomto roce zemřeli čtyři čeští vojáci. Trojice vojáků se stala obětí sebevražedného atentátníka na začátku srpna, další padl začátkem tohoto týdne. Minulý týden pak bylo zraněno pět Čechů, z toho jeden vážně, když u jejich obrněného automobilu explodoval civilní vůz naplněný výbušninou.

Mattis nad úmrtími vyjádřil hluboký smutek. "Tyto nejvyšší oběti se ale neprojeví v tom, že byste polevili ve vašem závazku. Modlíme se společně s rodinami za tyto zesnulé," uvedl. Spojené státy podle něj uznávají, jak Česko přispívá k bezpečnosti v rámci Severoatlantické aliance.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš James Mattis Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy