Lidé jsou vykolejení, říká pro EZ kontroverzní biskup Hradil. Muž, který oddal Paroubka a půjčil Haškovi, skončil

Dlouhých 20 let působil jako starosta Újezdu u Brna, nakonec musel svůj post opustit. Biskup Jan Hradil je znám především jako přítel vysoce postavených politiků, s nimiž měl mnohem hlubší vazby, než by se na první pohled mohlo zdát. O jeho konci ale prý bylo rozhodnuto už před volbami.

Hradil kandidoval za Sdružení nestraníků, které v Újezdu sice volby vyhrálo, ale velmi těsně. Obsadilo pouze čtyři mandáty a biskup působící v bratislavské diecézi o post starosty po 20 letech, kdy čtyři roky působil jako uvolněný starosta, přišel.

Ačkoliv Újezd není velkým městem, Hradil není mediálně neznámou osobou. Proslavily ho především jeho kontakty na členy sociální demokracie. V roce 2007 oddal v Mariánských Lázních tehdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a o tři roky později mu pokřtil dceru. 

V roce 2010 půjčil také 750 tisíc korun tehdejšímu jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi. Splaceny byly až o pět let později, kvůli půjčce se ale navíc dostal do hledáčku médií i díky možnému střetu zájmů.

Hradil totiž působil jako spolumajitel laboratoří firmy MDgK, které dostávaly zakázky od nemocnic řízených krajem. Jakoukoliv spojitost ale Hašek i Hradil popírali a tehdejší újezdský starosta firmu nakonec prodal.

Hradil měl ale neshody nejen s novináři, nýbrž i s mnoha obyvateli Újezdu. Ty mu možná nakonec zlomily vaz. Kvůli údajně neexistujícímu usnesení o zrušení ordinace tamního neurologa se proti němu totiž před rokem obrátilo i zastupitelstvo.

Hradila ve funkci nahradila lidovecká starostka Marie Kozáková. Podle našich informací ale Hradil z pondělního zastupitelstva odešel, aniž by jí podle tradice předal starostovský řetěz. 

"Ve chvíli, kdy jsme odsouhlasili, že starostkou bude paní Kozáková, Hradil řekl, že jí předává slovo a odchází. Už se nevrátil. Je po operaci očí a lékaři mu prý doporučují klid," řekl serveru EuroZprávy.cz pod podmínkou anonymity jeden ze členů zastupitelstva.

Podle Hradila se ale zastupitelé postavili proti němu proto, že touží po tom dělat si co chtějí. "Teď si budou dělat, co chtějí. Já jsem tam zanechal 33 milionů, opravenou obec, ale co se dá dělat," řekl serveru EuroZprávy.cz.

Za vším podle něj stojí část zastupitelů. "To tam dělají dva lidé. I ty novinářské tlaky. Většina občanů je z toho vykolejená. Ale s tím nic nenadělám. Po 20 letech je čas jít, ale nemělo to být s takovou vulgaritou," dodal bývalý starosta. 

O koalici ale podle něj bylo rozhodnuto už před volbami. "Čtyři seskupení do voleb šly s tím, že se mnou nepůjdou do koalice nezávisle na tom, jestli vyhraju nebo nevyhraju. Zastupitelem ale zůstanu, nenechám jim to aby to zkazili jak by chtěli," dodal pro EuroZprávy.cz Hradil.

Související

ThDr. Jan Hradil, Th.D.

Újezd u Brna řeší, co s bývalým starostou. Známý biskup Hradil označil zastupitelku za ošklivou

K ostré výměně názorů došlo na jednom z letních zasedání zastupitelstva jihomoravského města Újezd u Brna. Jak vyplývá ze záznamu zveřejněného na internetu, bývalý starosta a biskup proslavený hlavně známostmi s vlivnými politiky Jan Hradil během zasedání například jednu ze zastupitelek označil za "ošklivou". Podle zjištění serveru EuroZprávy.cz údajně nejde o ojedinělý případ.

Více souvisejících

Jan Hradil (starosta Újezd u Brna) Újezd u Brna Komunální volby Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy