Únos Babiše ml. a Čapí hnízdo? Policie je prý ofenzivní, konkrétní kroky ale tají

Týmu, který vyšetřuje údajný únos syna premiéra Andreje Babiše (ANO), se podařilo realizovat všechny úkony, které si předsevzal. Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek to dnes řekl novinářům na dotaz, zda se policii podařilo kontaktovat Andreje Babiše mladšího. Připomněl, že jak prověřování údajného zavlečení Babiše mladšího na Krym, tak vyšetřování kauzy kolem farmy Čapí hnízdo, kde jsou Babiš se synem obviněni, jsou neveřejná a vyjadřovat se k nim může jen dozorující žalobce.

Vondrášek se minulý týden na tiskové konferenci postavil za práci policie, ohradil se mimo jiné proti tomu, že policie selhala v komunikaci se Švýcarskem, kde Babišův syn žije a kde má i státní občanství. Náměstek tehdy také řekl, že na vyšetřování údajného únosu pracuje tým, do něhož byl přibrán i soudní znalec k získání posudku zdravotního stavu Babiše mladšího.

"Policisté, o kterých jsem mluvil, že mají tým (...), tak opravdu ty úkony, které si předsevzali na období od posledního setkání s vámi, se podařilo realizovat. Nečekejte ale ode mě, že budu konkrétní, v obou případech může informace podávat pouze dozorující státní zástupce," řekl dnes Vondrášek.

Andrej Babiš mladší ve skrytě natočené reportáži serveru Seznam Zprávy obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko kvůli vyšetřování padesátimilionové dotace na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo.

Premiér to popírá, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Pokus o vyslovení nedůvěry menšinové vládě ANO a ČSSD, který ve Sněmovně kvůli informacím z reportáže vyvolala opozice, byl neúspěšný.

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) před týdnem řekl, že posouzení zdravotního stavu Babišova syna je podle něj klíčové. S premiérem chtěl tehdy hovořit o tom, zda je možné, aby došlo k nějaké součinnosti ze strany rodiny, aby bylo možné posoudit zdravotní stav Andreje Babiše mladšího.

Dnes ministr řekl, že s Babišem o návrhu mluvil několikrát. "On mě ujistil, že mluvil s advokáty svého syna a tu informaci jim předal, nicméně ten, kdo rozhoduje o dalším postupu, je Andreš Babiš junior sám, protože on se rozhoduje, jak bude dál postupovat," řekl Hamáček.

Kriminalisté údajný únos v minulosti prověřovali, případ ale ukončili s tím, že se trestný čin nestal. Web iRozhlas.cz dnes zveřejnil e-mail, který Babiš letos v lednu zaslal policii. Babiš v něm podle serveru napsal, že byl unesen na Krym a nyní se nachází na Ukrajině u své přítelkyně. Uvedl prý také, že jeho "otec potřeboval, aby zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo".

Po zveřejnění reportáže Seznamu Zprávy začala policie údajný únos Babiše mladšího znovu vyšetřovat pro podezření z trestného činu zavlečení. Stejný server v úterý informoval, že se Generální inspekce bezpečnostních sborů zabývá tím, jak a proč kriminalisté v Praze 1 oznámení o únosu odložili.

Související

Andrej Babiš ml.

Kauza Čapí hnízdo má v pondělí pokračovat. Bude se řešit stav Babišova syna

Pražský městský soud bude příští týden pokračovat v projednávání kauzy Čapí hnízdo, v níž čelí obžalobě bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. V pondělí má v plánu výslechy znalců, po nich by měly přijít na řadu doplňující výslechy obžalovaných. Pokud bude dokazování ukončeno, budou moci strany začít přednášet závěrečné řeči. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. 
Andrej Babiš ml. na Krymu

Babiš mladší u soudu v kauze Čapího hnízda: Akcie jsem nikdy neměl v ruce

Andrej Babiš mladší trvá na tom, že nepodepsal listinu o převodu akcií k Farmě Čapí hnízdo. U soudu dnes uvedl, že až později připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil. Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti v ruce nikdy neměl, odpověděl na dotaz soudce. Syn obžalovaného předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně.

Více souvisejících

Andrej Babiš ml. Andrej Babiš Policie ČR Praha Čapí hnízdo Jan Hamáček

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

před 5 minutami

před 6 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy