Vláda nechce povolit marihuanu pro rekreační účely. Zpátečnictví, vzkazují Piráti

Pro rozpor s mezinárodní úmluvou o drogách a s českou protidrogovou politikou i kvůli zdravotním rizikům vláda zaujme před zákonodárci negativní stanovisko k omezené legalizaci konopí, jak ji navrhla skupina poslanců ze šesti klubů v čele s Piráty. Informoval o tom dnes tiskový odbor úřadu vlády. Novela o návykových látkách předpokládá, že bezúhonní dospělí lidé by si mohli vypěstovat a zpracovat doma až pět rostlin konopí pro vlastní potřebu bez hrozby postihu.

"Ten návrh reálně legalizuje konopí nikoliv pouze pro zdravotní účely, to už máme dnes, ale i pro rekreační účely. To znamená, že skutečně po tomto návrhu by Česká republika legalizovala užívání konopí v populaci," zdůvodnil negativní stanovisko vlády na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Konopí by mělo být nadále určeno pouze pro léčebné účely. Uvědomujeme si však, že pro některé skupiny obyvatel můze být drahé. Proto ho chceme ekonomicky zpřístupnit a finančně podpořit. Buď formou dotačního titulu nebo z veřejného zdravotního pojištění.

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) 17. prosince 2018

Jako problém Vojtěch vnímá to, že si lidé musí léčebné konopí hradit sami. "My si uvědomujeme, že léčebné konopí je pro některé skupiny obyvatelstva nedostupné, například pro invalidní důchodce," uvedl. Ministr slíbil, že v příštím roce zvýší ekonomickou dostupnost léčebného konopí tak, aby bylo ze 75 procent hrazeno.

"Je naším zájmem, aby bylo konopí dostupné, ale nechceme, aby bylo konopí používáno široce ve společnosti pro rekreační účely," doplnil.

Pirátský poslanec Tomáš Vymazal v reakci na negativní stanovisko vlády v tiskové zprávě uvedl, že kabinet má v této oblasti zpátečnický pohled. "EU i česká protidrogová strategie předpokládá zaměření na minimalizaci rizik. Naším cílem je postupně vytlačit rizikový černý trh," uvedl Vymazal.

Opoziční @PiratskaStrana označila odmítavý postoj vlády k možnosti pěstovat si konopí pro vlastní potřebu za "zpátečnický". Návrh má podle @tom_vymazal za cíl legalizovat faktické chování více než 550 000 Čechů, kteří jsou jinak bezúhonní a nepředstavují pro společnost riziko.

— Josef Kopecký (@PepaKopecky) 17. prosince 2018

Lidé by podle předlohy mohli mít doma beztrestně až 1,25 kilogramu sušiny konopí. Ostatním lidem by pěstitelé museli zabránit ve volném přístupu k tomuto konopí pod hrozbou pokuty až 15.000 korun. Až 30 gramů by mohli lidé nosit u sebe i mimo obydlí. Stejné množství, tedy 30 gramů, by mohli legálně předat jinému dospělému člověku, ovšem výhradně bezplatně.

Vládní legislativci upozornili na to, že by tím nastala absurdní situace. Předání konopí by sice trestné nebylo, ale pouhou nabídkou nebo zprostředkováním předání konopí by se dotyčný trestného činu dopustil, napsali do předběžného stanoviska kabinetu.

"Je nutné napravit stav, pro který se velké množství jinak bezúhonných občanů dostává do konfliktu se zákonem, přičemž jejich jednání nepřináší žádnou nebo zanedbatelnou společenskou škodu či rizika," zdůvodnili novelu předkladatelé v čele s Vymazalem.

Předloha naráží podle vládních legislativců na úmluvu OSN o omamných látkách z roku 1961, která dopadá i na pěstování a držení konopí. Autoři novely to připouštějí, ač mluví o "zdánlivém rozporu" v "dílčích činnostech". V celkové souvislosti s českou protidrogovou politikou ale podle nich jde o malou změnu v současné právní úpravě.

Pod novelu se podepsalo 40 poslanců, tedy pětina z celkového počtu členů dolní komory. Vedle Pirátů připojili podpis poslanci za vládní ANO a ČSSD a opoziční ODS, TOP 09 a hnutí STAN.

Související

Marihuana

Německo částečně legalizovalo marihuanu. V Berlíně se slavilo

V Německu vstoupila od dubna v platnost částečná legalizace marihuany, kterou prosadila současná vláda kancléře Olafa Scholze. Příslušný zákon schválili zákonodárci v březnu. Kuřáci marihuany se sešli k oslavám u Braniborské brány v Berlíně, informovala DW. 

Více souvisejících

Marihuana Vláda ČR Adam Vojtěch (ANO) Česká pirátská strana Tomáš Vymazal (Piráti) Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy