Schizofrenní Babiš ml. je v ambulantní péči, jeho stav není nejlepší

Andrej Babiš mladší je ve švýcarské Ženevě, kde ho objevili reportéři TV Seznam, v ambulantní péči tamní nemocnice. Informaci potvrdil jeho nový obhájce Petr Topinka. Syn českého premiéra čelí obvinění v dotační kauze Čapí hnízdo.

Jeho nový obhájce Petr Topinka potvrdil středečnímu Právu, že s Andrejem Babišem mladším nedávno hovořil ve Švýcarsku. „Po souhlasu klienta mohu sdělit, že je v péči univerzitní nemocnice v Ženevě, ale pouze v ambulantní péči,“ tvrdí Topinka.

Andrej Babiš ml. je tedy stále ve Švýcarsku, kde ho vystopovali reportéři televize Seznam Sabina Slonková a Jiří Kubík. K jeho aktuálnímu zdravotnímu stavu se však Topinka vyjádřit odmítl. Jeho otec a premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že jeho syn trpí schizofrenií. Nynější zdravotní stav Babiše mladšího je podle zdrojů Práva díky medikaci stabilizovaný, nicméně není nejlepší.

Petr Topinka nahradil v roli obhájce brněnského právníka Michaela Bartončíka, který se prostřednictvím jeho matky dohodl na ukončení obhajoby kvůli hrozícímu střetu zájmů. Konflikt nastal ve chvíli, kdy v listopadu došlo ke kolizi dvou aktérů případu, které zastupoval.

Prostřednictvím Topinky Babiš ml. vzkázal, že se k aktuálním případům nebude nikterak vyjadřovat. V kauze Čapího hnízda se řadí spolu se svým otcem a dalšími členy rodiny mezi obviněné. Ve věci svého zavlečení na Ruskem anektovaný Krym je oznamovatelem a možným poškozeným.

Podle dřívějších informací policie požádala švýcarské úřady o přezkoumání jeho zdravotního stavu, což nevyloučil ani sám Topinka. „Policisté souběžně určitě nějak konají, ale k jejich přímému kontaktu s mým klientem nedošlo, jsme s nimi ve spojení my jako jeho obhájci,“ dodal. Bez znaleckého posudku se Babiš mladší nemůže účastnit trestního řízení, policie jej nemůže vyslechnout.

Advokát Petr Topinka v minulosti zastupoval v řadě soudních sporů členy sociální demokracie, např. bývalého předsedu strany Jiřího Paroubka nebo bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Související

Andrej Babiš ml.

Kauza Čapí hnízdo má v pondělí pokračovat. Bude se řešit stav Babišova syna

Pražský městský soud bude příští týden pokračovat v projednávání kauzy Čapí hnízdo, v níž čelí obžalobě bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. V pondělí má v plánu výslechy znalců, po nich by měly přijít na řadu doplňující výslechy obžalovaných. Pokud bude dokazování ukončeno, budou moci strany začít přednášet závěrečné řeči. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. 
Andrej Babiš ml. na Krymu

Babiš mladší u soudu v kauze Čapího hnízda: Akcie jsem nikdy neměl v ruce

Andrej Babiš mladší trvá na tom, že nepodepsal listinu o převodu akcií k Farmě Čapí hnízdo. U soudu dnes uvedl, že až později připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil. Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti v ruce nikdy neměl, odpověděl na dotaz soudce. Syn obžalovaného předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně.

Více souvisejících

Andrej Babiš ml. Čapí hnízdo Andrej Babiš Zneužití evropských dotací

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy