Zemanova rakovina? Nic nekončí, lidé by měli znát pravdu o zdraví prezidenta, vzkazuje Bartík

Policie odložila trestní oznámení prezidenta Miloše Zemana na brněnského politika Svatopluka Bartíka. Bartík loni prohlásil, že má Zeman rakovinu a zbývá mu pár měsíců života. Sám Bartík sice toto rozhodnutí přivítal, připomněl ale, že to rozhodně neznamená konec celého sporu,.

Bartík rozhodnutí o odložení trestního oznámení označil za vánoční dárek. „Děkuju všem, kteří se mi dnes ozvali s gratulací a podporou. bylo vás opravdu hodně, moc si toho vážím..“ uvedl na sociálních sítích. Zdůraznil však, že rozhodnutí není pravomocné.

Navíc to podle něj není konec sporu. „Jak říká Klaus, nic nekončí, jedeme dál. Pokud se odložení trestňáku stane pravomocným, čeká mě příští rok soud o 5 milionů korun, které si ing. Zeman nárokuje za údajně způsobenou nemajetkovou újmu,“ uvedl Bartík,.

„Půjdu se před soud bít za vaše právo na informace o zdraví nejvyššího ústavního činitele, zejména v čase, kdy on o svém zdraví informuje nepravdivě, a zároveň se on spolu s celou zemí ocitá v ústavně nejcitlivějším okamžiku vývoje, tedy během vlekoucího se sestavování vlády a zároveň oznamuje znovukandidaturu.“ připomněl okolnosti, za jakých slova o Zemanově rakovině pronesl.

Podle brněnského politika je na místě, aby veřejnost byla vždy řádně informována o zdravotním stavu prezidenta. „Zvláště v takových chvílích. Ostatně oba dva předchozí demokraticky zvolení prezidenti vždy bez výjimek informovali o svých zdravotních peripetiích, včetně těch zcela bezvýznamných. Takže mi, prosím, i nadále držte pěsti, budu to potřebovat,“ vzkázal Čechům Bartík.

Policie prověřovala dva možné přečiny. „Jeden je pomluva. Tam policejní orgán dospěl k závěru, že není dána subjektivní stránka v podobě úmyslu, což zákon vyžaduje," uvedl dozorující státní zástupce Arne Nekula.

Dále policie zvažovala poškozování cizích práv. „Nebyla naplněna objektivní stránka. Nedošlo k vážné újmě na právech," řekl Nekula a dodal, že primárně by věc měla být řešena v civilním sporu.

Rozhodnutí není pravomocné. „Proti usnesení podáváme stížnost," napsal mluvčí Zemana Jiří Ovčáček ČTK. Na sociálních sítích dodal, že policie potvrdila, že Bartík o rakovině prezidenta lhal. „Bylo vyvráceno, co prověřovaná osoba tvrdila,” cituje Ovčáček státního zástupce.

Související

Více souvisejících

Svatopluk Bartík Miloš Zeman Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy