Senátoři vrátili poslancům změny bodového systému

Praha - Změny v novele o provozu na pozemních komunikacích snižující počet přečinů za volantem, za které se udělují trestné body, vrátili senátoři ve čtvrtek s pozměňovacími návrhy do Poslanecké sněmovny. Horní parlamentní komoře se nelíbil nepřesný výklad sankcí za řízení pod vlivem alkoholu.

Přes tři hodiny trvající debata o změně zákona o provozu na pozemních komunikacích vyústila v hlasování o několika pozměňovacích návrzích. Senátoři nakonec podpořili podle předpokladů návrh senátního ústavně-právního výboru, který pokuty za řízení zpřesňuje pod vlivem alkoholu nebo drog.Schválený návrh putující do sněmovny počítá s tím, že za řízení pod vlivem alkoholu nebo drog může být uložena pokuta od dvou a půl do 25 tisíc korun. Úprava, kterou poslali Senátu poslanci, umožňovala nejrůznější výklad. Senátor Petr Pakosta (ODS) uvedl, že sněmovní verze novely, by mohla způsobit problémy ve správních řízeních."Tenhle absurdní stav by mohl vyústit až v nemožnost pokuty za tato porušení vůbec ukládat. Což je jistě stav, který asi bychom neměli dopustit," uvedl Pakosta před hlasováním v Senátu.Nepřesnost v zákoně způsobili poslanci, když odmítli senátní návrh mírnějšího trestání řidičů, u kterých bude zjištěna hodnota 0,3 promile alkoholu v krvi. Za takové provinění měli řidiči dostat pokutu do pěti tisíc korun.V novele naopak zůstalo ustanovení, podle kterého musí jezdit řidič za špatného počasí v období od 1. listopadu do 31. března se zimními pneumatikami. Stejně tak policisté nebudou muset označovat na území měst a obcí úsek, ve kterém měří rychlost. Senátoři se totiž neshodli na podpoře pozměňovacího návrhu, který počítal s označením úseků měření stacionárními značkami.

Za odstranění značek označující úsek měření vystoupil v Senátu předkladatel zákona senátor Karel Korytář (ČSSD), který obhajoval novelu s tím, že policisté si na tabule stěžují. "Když jsem s policisty mluvil, tak mi říkali, že ty tabule jsou neskladné, veliké a tam kde mají měřit, například u škol, kde jsou úzké chodníky, tak tam spíše překáží dětem, které je musí obcházet," snažil se umlčet kritiky.V legislativní úpravě snižující počet dopravních přestupků, za které se udělují trestné body, ze současných 44 na 27, zůstalo i nadále pravidlo, že za menší množství alkoholu dostane řidič tři body. V případě vyšší naměřené hodnoty, než je 0,3 promile, může řidič odejít až se sedmibodovým trestem.

Související

Předávání státních vyznamenání (28. říjen 2019)

Senát na státní vyznamenání nominoval 32 osobností

Senát na státní vyznamenání nominoval 32 osobností. Navrhl dnes ocenit předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, neurochirurga Vladimíra Beneše nebo mikrobioložku Soňu Pekovou kvůli jejímu podílu na boji s koronavirovou epidemií. O ocenění rozhodne prezident Miloš Zeman.
Narozená miminka

Senát možná umožní uzákonění České komory porodních asistentek

Domácí porody by mohly do budoucna provádět porodní asistentky s nejméně tříletou praxí a kvalifikační zkouškou. Musely by být také zapsány v seznamu České komory porodních asistentek, které chce dát zákonný rámec skupina senátorů v čele s předsedou zdravotnického výboru Lumírem Kantorem (za KDU-ČSL). Proti návrhu, který dnes horní komora v prvním kole podpořila, má výhrady Unie porodních asistentek.

Více souvisejících

senát silniční zákon

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy