Hašek se stal podle očekávání prvním místopředsedou ČSSD

Brno - Jihomoravského hejtmana a šéfa Asociace krajů ČR Michala Haška zvolili v pátek delegáti ČSSD na brněnském sjezdu prvním místopředsedou strany. Hašek nedosáhl na vítězství ve volbě šéfa strany, ve volbě prvního místopředsedy ale získal 363 hlasů.

"Děkuji všem, kteří mě podpořili a těším se na spolupráci s Bohuslavem Sobotkou," prohlásil po svém zvolení Hašek. Tvrdí, že dostal příležitost posílit ČSSD a to, že se dostal do vedení strany, pomůže podle jeho slov lepší budoucnosti nejen sociální demokracie, ale celé České republiky.

Hašek se utkal ve volbách s místopředsedou strany Lubomírem Zaorálkem. Ten získal 214 hlasů delegátů. Ostatní kandidáti na post statutárního místopředsedy, hejtman David Rath i poslanec Zdeněk Škromach, z volby odstoupili.

ČSSD by se podle Haška měla stát moderní levicovou reformní stranou a nekomunistickým lídrem české společnosti. Posílit by měla rovněž i svou úlohu stínové vlády jako místa vzniku alternativních konceptů reforem, a to důchodové, zdravotní a daňové.

Hašek hodlá prosadit i lepší koordinaci všech pater strany, a to parlamentních frakcí, regionální i komunální politiky. "Prosazuji větší zastoupení žen ve vedení ČSSD i na našich kandidátkách, důsledný boj proti velrybářům v ČSSD a boj proti snahám privatizovat politiku na jakékoliv úrovni," řekl již dříve Mediafaxu.

V parlamentu by se měli sociální demokraté prezentovat jako důrazná a věcná, nikoliv však populistická opozice. Cílem je pak především vyhrát krajské volby v roce 2012.

Hašek kandidoval původně na post předsedy strany, ve druhém kole voleb ho však porazil dosavadní statutární místopředseda strany Bohuslav Sobotka. Zatímco pro Haška vhodilo svůj hlasovací lístek 285 delegátů, Sobotka získal podporu 304.

Na post předsedy získal stejně jako Sobotka sedm nominací. Haška podpořili sociální demokraté v Pardubickém, Jihočeském, Ústeckém, Zlínském, Plzeňském a Libereckém kraji a v Praze. Podporoval ho hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, plzeňský hejtman Milan Chovanec, jihočeský hejtman Jiří Zimola, místopředsedové ČSSD Roman Onderka, Zdeněk Škromach a Milan Urban, hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, královéhradecký hejtman Lubomír Franc a pardubický hejtman Radko Martínek.

Hašek se narodil v roce 1976, je ženatý, má dceru Justýnu. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně (1999), diplomovou práci napsal na téma Transformace družstev. Před univerzitou absolvoval gymnázium v Tišnově.

Politickou kariéru nastartoval v roce 1998, poslancem se stal v roce 2002, o rok později byl zvolen statutárním místopředsedou poslaneckého klubu sociálních demokratů. V současné době je Hašek poslancem, od roku 2008 také hejtmanem Jihomoravského kraje a šéfem Asociace krajů České republiky.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Michal Hašek ČSSD

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy