Zimola dál povede jihočeskou ČSSD, v projevu se chlubil zdaněním církví

Jihočeským krajským předsedou ČSSD zůstává její dosavadní předseda a bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. Na dnešní krajské konferenci strany v Táboře získal 98 hlasů, jeho soupeř Ondřej Veselý 66 hlasů. ČTK to řekl tajemník jihočeské ČSSD Karel Vrkoč.

Nominaci na předsedu získali kromě Zimoly i poslanec Ondřej Veselý a starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. Zimola loni v listopadu rezignoval na funkci prvního místopředsedy ČSSD. Řekl tehdy, že považuje za nemožné, aby vedení ČSSD v současné podobě změnilo politiku strany.

Zimola dnes delegátům slíbil, že s ČSSD vyhraje příští krajské volby. Také řekl, že nebude znovu usilovat o pozici v celostátním vedení strany, protože by to mohlo vyvolávat další třenice. "Nehodlám vstupovat dvakrát do stejné řeky. A vidím-li, že dnes v sociální demokracii není atmosféra pro razantní změnu, pak by má kandidatura mohla opět vyvolávat třenice a já nechci, jako bytostný sociální demokrat, straně ubližovat," řekl Zimola novinářům.

Připomněl rovněž, že krajské jihočeské zastupitelstvo dalo v roce 2016 návrh, aby stát zdanil církevní restituce, což tento týden schválila Sněmovna. Mandát krajského předsedy má Zimola na dva roky.

"Tři pětiny (hlasů) proti dvěma pětinám mého protikandidáta, necelých šedesát procent, není málo, pravda, není to těch babišovských sto procent, ale na to my v sociální demokracii úplně nehrajeme. Delegátům jsem slíbil, že s nimi vyhraju krajské volby. V jižních Čechách jsou za sociálními demokraty, ať už jsem kraj vedl já, nebo v současné době Ivana Stráská (hejtmanka), hmatatelné a dobré výsledky," řekl Zimola na dotaz ČTK.

Šéf ČSSD a první místopředseda vlády Jan Hamáček uvedl, že necelých 60 procent hlasů pro Zimolu jako předsedu připisuje tomu, že se objevil druhý silný kandidát, Ondřej Veselý. "Výsledek respektuji, Jirkovi jsem poblahopřál, a pokud bude mít zájem, bude mít možnost se účastnit diskusí o celostátní politice, protože předseda kraje je v našem novém návrhu stanov automaticky členem nového předsednictva," řekl Hamáček.

Zimola dnes také řekl, že si od delegátů vyslechl i kritiku, "zčásti oprávněnou", ohledně rezignace na funkci místopředsedy i kvůli výsledku komunálních voleb. Za svým rozhodnutím rezignovat si však stojí. "Jsem rád, že s kolegy necloumaly emoce a že jsme se dokázali sjednotit na dalším postupu. Pokud se nebudeme vnitřně hádat, tak, jak to bohužel někdy předvádíme na centrální úrovni, tak tu šanci (na vítězství v krajských volbách) máme. Naším cílem nesmí být štěpení sociální demokracie," uvedl Zimola. Dodal, že není rebelem bez příčiny, že jde spíše o politicky nekorektní pojmenovávání skutečností, v čemž bude pokračovat dál.

Zimola je předsedou jihočeské ČSSD deset let. Mezi lety 2008 až 2017 byl jihočeským hejtmanem. Je místostarostou v Nové Bystřici na Jindřichohradecku a také krajským zastupitelem.

Ve sněmovních volbách v roce 2017 získala v Jihočeském kraji ČSSD 7,3 procenta hlasů.

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola ČSSD Jihočeský kraj Jan Hamáček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy