Babiš je v Lánech, se Zemanem bude mluvit i o kauze Huawei

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil dnes večer do Lán, kde se uskuteční jeho pravidelná schůzka s prezidentem Milošem Zemanem. Jednání by mělo trvat zhruba hodinu a půl, poté premiér o obsahu schůzky informuje média.

Babiš před cestou do Lán novinářům řekl, že chce se Zemanem mluvit o plánu ANO na zavedení paušální platby daně a odvodů pro nejmenší živnostníky nebo o absolvovaných zahraničních cestách. Zeman se dříve zmínil, že by chtěl jednat i o situaci kolem varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před výrobky čínských firem Huawei a ZTE.

Babiš po jednání vlády uvedl, že chce Zemana informovat o plánech na úpravu daňových pravidel pro živnostníky, které poprvé zazněly na sobotní ideové konferenci ANO.

Hnutí po ní oznámilo, že chce zavést pro nejmenší podnikatele možnost úhrady daně a zdravotních a sociálních odvodů jednou pevnou částkou. Odpadla by jim díky tomu administrativa s vedením evidence příjmů a s daňovým přiznáním i následné kontroly. Podle Babiše se zatím jedná o tom, jakou částku by živnostníci museli platit.

Premiér také chce Zemana informovat o zahraničních cestách, které v lednu absolvoval. Babiš byl na týdenní cestě s podnikatelskou misí v Asii, při níž navštívil Singapur, Thajsko a Indii. Zúčastnil se také dvou ze čtyř dnů jednání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

Lány, právě teď. Tradiční setkání pana prezidenta s premiérem Andrejem Babišem bylo zahájeno. pic.twitter.com/QoKUPiVZDn

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 28. ledna 2019

Prezident dříve uvedl, že chce s Babišem mluvit o situaci kolem Huawei. NÚKIB před Vánocemi varoval před softwarem a hardwarem společnosti, Zeman poté opakovaně varování zlehčoval a tvrdil, že by Čína mohla v reakci na varování českého úřadu přistoupit k ekonomickým opatřením vůči českým firmám, které působí na jejím trhu. Babiš v Davosu jednal mimo jiné i s předsedou představenstva Huawei Kenem Hu.

Mezi témata setkání v Lánech by mohla patřit příprava pravidelné schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice, která se uskuteční ve středu. O koordinační schůzce k zahraničním aktivitám už debatoval Zeman s předsedy obou parlamentních komor Jaroslavem Kuberou (ODS) a Radkem Vondráčkem (ANO) při novoročním obědě v polovině ledna na Hradě.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Miloš Zeman Zámek Lány Huawei

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy