Babiš týrá podnikatele a živnostníky. Nebudeme si pouštět vlka domů, vzkazují odboráři

Premiér Andrej Babiš (ANO) mluví v posledních dnech o vstřícnějším přístupu státu k malým podnikatelům a živnostníkům. Zástupci podnikatelských odborů ale v prohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici, před Babišem varují tím, že připomínají, jak se premiér k těmto skupinám choval v minulosti.

„Oběti únosů bývají svými vězniteli týrány a ponižovány. Tím je nalomena jejich vůle a stačí, aby terorista začal být trochu vlídnější, a oběť si snadno nakloní, často k němu pocítí až vděčnost a lásku. Tomu se říká stockholmský syndrom,“ píše ve svém článku předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Podle Bábka úřadující premiér podnikatele a živnostníky léta týral, teď by ale chtěl získat jejich vděčnost tím, že se k nim začne chovat hezky. „Jeho prohlášení z minulých dnů mají vyvolat dojem, že má vlastně ty drobné podnikatele docela rád,“ dodává.

Reaguje tak na slova Andreje Babiše i ministryně financí Aleny Schillerové, kteří slíbili pomoc živnostníkům, kupříkladu mluvili o zavedení paušální daně. ODS už vyzvala Babiše k jednání, není však jasné, zdali premiér výzvu vyslyší.

Bábek ve svém článku konstatuje, že právě za pomoci hlasů podnikatelů a živnostníků Babiš uspěl v parlamentních volbách v roce 2013. Následně se ale soustředil na lidi, pro které jsou živnostníci „třídním nepřítelem“.  „Tak už šest let Andrej Babiš devastuje malé podnikání, a nese mu to politický zisk,“ hodnotí předseda podnikatelských odborů.

Babišovu nynější změnu přístupu považuje za drzost. „Drzost téhle taktiky se zvýrazní, když si uvědomíme, že to je právě Andrej Babiš, kdo šikanuje živnostníky, vymýšlí, co by ještě měli dělat navíc a jak by jim znepříjemnil život. Pomlouvá je, špiní a kriminalizuje. Proč ta změna?“ ptá se.

Babiš prý dělá vše jen za účelem osobního prospěchu a udržení či navýšení moci. „Možná se bojí zhoršení ekonomické situace, což nepochybně nastane. Pak může očekávat, že jej část voličů opustí, protože nasliboval hory doly a skutek utek,“ tvrdí Bábek. Podle něj bude zajímavé sledovat, jestli Babiš obalamutí malé podnikatele a živnostníky.

Bábek si myslí, že Babiš se nyní pokusí na svou stranu získat některé podnikatelské spolky. „Začínají nabízet různým organizacím lákavou spolupráci s ANO. To, aby znovu mohli do médií říkat „podnikatelské spolky jsou s námi“, stejně, jako to říkali v kampani za EET,“ uvádí Bábek.

„Pokud se nechají někteří korumpovat jeho zájmem, pokud se nechají lidé oblbnout hezky znějícími slovy, podaří-li se Andreji Babišovi vyvolat v podnikatelích a živnostnících stockholmský syndrom, pak možná uspěje,“ myslí si předseda výboru Podnikatelských odborů.

„V Podnikatelských odborech víme, kdo je Andrej Babiš a víme, co od něj můžeme čekat. Nejsme kůzlátka, abychom pouštěli vlka domů,“ píše Bábek závěrem. Odbory trvají na zrušení EET nebo kontrolního hlášení a zpřístupnění státních zakázek i malým podnikatelům. Zdali je premiér vyslyší, ukáží až další měsíce.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš podnikatelé živnostníci Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy