Fašistický režim na Ukrajině? Velvyslanectví kritizuje komunistu Grospiče i moderátorku ČT

Ukrajinské velvyslanectví v Praze si stěžuje na výroky komunistického poslance Stanislava Grospiče pronesené v ČT. Jeho slova o Ukrajině označila za „nepřijatelná“ a upozorňuje, že na ně moderátorka České televize, kde byl Grospič jako host, adekvátně nezareagovala.

Grospič v České televizi mluvil mimo jiné o vládě. „Nám primárně nejde o žádné osoby ve vládě. Jde nám o směřování zahraniční politiky, která se přiklonila k tomu, že bere na vědomí fašistický režim na Ukrajině. To nám zásadně vadí,“ uvedl komunista, který přímo kritizoval ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Dodal také, že komunisté budou zvažovat další podporu Babišově vládě.

Jeho slova o Ukrajině obratem odsoudila ukrajinská ambasáda. „Ve včerejší hlavní večerní zpravodajské relaci České televize poslanec KSČM Stanislav Grospič označil vládu na Ukrajině jako „fašistický režim“. Této v civilizovaném světě zcela nepřijatelné urážce a otevřené pomluvě celého státu se bohužel nedostalo náležité reakce ze strany moderátorky pořadu,“ ohradila se v oficiálním prohlášení.

Komentář Velvyslanectví Ukrajiny v České republice k nepřijatelným vyjádřením poslance Stanislava Grospiče ve večerních zprávách @CzechTVVíce: https://t.co/3OQ4NuSzVx pic.twitter.com/DoWeMofGlp

— UKR Embassy in CZE (@UKRinCZE) 8. února 2019

„Obvykle nereagujeme na vyjádření komunistů, jejichž ideologie, stejně jako ideologie nacistická, jsou v naší zemi zakázány. Avšak s ohledem na to, že zmíněná osoba zastává funkci předsedy parlamentního výboru, očekávali bychom, že výrok poslance Grospiče odsoudí vedení Poslanecké sněmovny,“ uvedla ambasáda. Grospič stojí v čele mandátového a imunitního výboru, navíc je místopředseda ústavně-právního výboru.

Kromě toho se velvyslanectví obrátilo i na veřejnoprávní stanici. „Doufáme rovněž, že Česká televize nebude ve svém vysílání do budoucna podobná vyjádření tolerovat,“ dodali zástupci Ukrajiny v Česku.

Svého stranického kolegy se zastal i poslanec KSČM Jiří Dolejš. „UA se zlobí - no pravda, banderovci v Kyjevě nevládnou ale jsou na UA respektovaní, takže ten problém existuje,“ myslí si.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Stanislav Grospič velvyslanectví Ukrajiny

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy