To je velká facka pro Zemana. Nová zpráva o Babišovi vyvolala pořádný rozruch

Premiér Andrej Babiš (ANO) se brzy podívá do Bílého domu. Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák to sice označil za pozitivní novinku, podle některých hlasů ale Hrad nemá důvod k radosti - vzhledem k tomu, že český premiér tak předběhne prezidenta Miloše Zemana.

Jindrák je sice na dovolené, i z hor ovšem okomentoval oznámení schůzky premiéra Andreje Babiše v Bílém domě. „Je dobře, že po více než 2 letech v úřadě přijme US prezident i představitele ČR. Schůzky na vrcholné úrovni jsou (nebo mají být) nejen o symbolice, ale i - obzvláště na setkání dvou hlav exekutivy - o prosazování národních zájmů. Česko-americká relace už totiž dlouho potřebuje nový impuls a nové konkrétní a perspektivní velké téma,“ zdůrazňuje ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.

O schůzku měl v minulosti zájem i prezident Miloš Zeman, který jako jeden z mála státníků Trumpa před prezidentskými volbami otevřeně podpořil. Po Trumpově zvolení Hrad informoval, že Zeman dostal pozvání na schůzku s novým americkým prezidentem. Konat se měla na jaře 2017, k setkání ale zatím nedošlo.

Prezident Donald Trump a první dáma Melania Trumpová přivítají 7. března 2019 premiéra @AndrejBabis s chotí Monikou Babišovou při jejich první návštěvě v Bílém domě: https://t.co/AbkRWX8Gln @strakovka https://t.co/4Bu4HZZaxz

— U.S. Embassy Prague (@USEmbassyPrague) 21. února 2019

Právě to zdůraznil i europoslanec Pavel Telička. „Pozvání @AndrejBabis do Bílého domu je velkou fackou Zemanovi a obecně pozitivním faktem. Teď už aby šlo za rámec obvyklého PR a floskulí a jednání mělo rozumný obsah. Zhostí se premiér obstojně i unijní dimenze?“ zajímá politika, který se zpočátku výrazně podílel na zahraničně-politickém směřování hnutí ANO. Kvůli názorovým rozdílům se ale později s Babišem rozešel.

Dnešní zátěžová zkouška pro vztah prezident-premiér:*Zeman slíbil přesunout ambasádu v Izraeli, Babiš to utnul.*Babiš předběhl Zemana s návštěvou u Trumpa.*Návštěvu údajně urychlil postoj k Huawei.*Zemanův oblíbenec Toman zahájil kontroly kvůli Agrofertem dovezenému masu.

— František Lutonský (@FLutonsky) 20. února 2019

Na fakt, že Babiš se nakonec do bílého domu dostane dříve než český prezident, poukázal i komunista Jiří Dolejš. „Babiš předběhl Zemana - přestane být Trump Zemanovým oblíbencem? Bude si Babiš s USA v rámci V4 lépe rozumět?“ zajímá ho.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Donald Trump Rudolf Jindrák Miloš Zeman Pavel Tělička Jiří Dolejš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy