Vyhoštění člena ruské delegace? Rázný krok České republiky bude mít dohru

Incident, kdy české úřady nepustily do země z bezpečnostních důvodů člena delegace ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova, pozitivní atmosféru nezlepšil, tuto otázku budou muset řešit na bilaterální úrovni ministerstva zahraničí obou zemí. Manturov to dnes řekl na tiskové konferenci v Praze.

Manturov v pondělí přiletěl na několikadenní návštěvu ČR. V Praze se mimo jiné zúčastnil dnešního jednání česko-ruské mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci.

O incidentu informoval server Deník N, podle kterého jde o někdejšího dlouholetého pracovníka ruského velvyslanectví v Praze Andreje Kuzněcova. Podle zdrojů serveru je dotyčný několik let na seznamu nežádoucích osob a je spolupracovníkem ruských tajných služeb.

České ministerstvo zahraničí podle mluvčího Michala Bucháčka nechtělo věc komentovat. Ruské velvyslanectví v ČR podle agentury TASS incident označilo za nepřátelský projev, který nezůstane bez odpovědi. Podle deníku jde o muže, který je českými i spojeneckými službami ověřen jako spolupracovník ruských tajných služeb.

Související

Vojtěch Filip

Filip se zlobí: Česko mělo odmítnout vstup ruského ministra dřív než na letišti

České úřady mohly odmítnout vpustit člena delegace ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova na české území dříve než na letišti v Praze. Pokud měly informace o tom, že muž je součástí delegace, mohly konat dříve. V Otázkách Václava Moravce České televize to dnes řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle médií je zmíněný člen delegace někdejší dlouholetý pracovník ruského velvyslanectví v Praze Andrej Kuzněcov, který je údajně na seznamu nežádoucích osob a je spolupracovníkem ruských tajných služeb.
Ruská vlajka

Moskva zuří: Nevpustit člena ruské delegace do ČR je neslýchané, přijde reakce

Moskva považuje za neopodstatněné rozhodnutí českých úřadů nevpustit do země jednoho z členů delegace ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova, který tento týden navštívil ČR. Uvedla to dnes mluvčí ruského ministra zahraničí Marija Zacharovová, podle níž rozhodnutí nezůstane bez odezvy. České ministerstvo zahraničí ponechalo výroky bez komentáře.

Více souvisejících

Denis Manturov ministerstvo zahraničí Velvyslanectví Rusko Rusko

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 17 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy