Do ČR přijel vietnamský premiér, Babiš vidí potenciál pro těžební či dopravní průmysl

Česko by se mohlo ve Vietnamu prosadit především v těžebním či dopravním průmyslu. V souvislosti se záporným saldem vzájemného obchodu to po dnešním jednání s vietnamským premiérem Nguyen Xuan Phucem v Praze řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Dodal, že jeho podporu má úmysl společnosti Bamboo Airways spustit přímou leteckou linku mezi Prahou a Hanojí i úsilí vietnamské vlády uzavřít dohodu o volném obchodu s Evropskou unií.

Babiš po jednání na úřadu vlády připomněl, že se s Xuan Phucem setkali v lednu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Od svého protějšku dostal Babiš pozvánku na návštěvu Vietnamu u příležitosti blížícího se 70. výročí od navázání diplomatických vztahů. Babiš ocenil přínos vietnamské komunity v Česku. Podle Českého statistického úřadu je v ČR zhruba 61.000 Vietnamců. Po Ukrajincích a Slovácích tvoří třetí nejpočetnější menšinu.

Po jednání premiérů Česka a Vietnamu mezi čtyřma očima začalo jednání delegací. Zástupci obou států řeší otázky vzájemné ekonomické spolupráce, bilaterální vztahy, obranný průmysl či spolupráci EU-ASEAN. pic.twitter.com/DJCzMOcvw2

— Úřad vlády ČR (@strakovka) 17. dubna 2019

Premiéři se podle Babiše shodli na prohlubování ekonomické spolupráce. "Vidíme velký potenciál v oblasti těžebního průmyslu," uvedl Babiš. Další možnosti skýtá doprava, dodal. Podle tuzemských statistik v roce 2017 Česko do Vietnamu vyvezlo zboží za 106 milionů dolarů. Opačným směrem putovalo zboží za 913,9 milionu dolarů, což znamená záporné saldo 807,9 milionu dolarů (18,35 miliardy korun).

Česko podpoří snahu Vietnamu o rychlé podepsání dohody s EU o volném obchodu. "Budu se angažovat a kontaktovat Evropskou komisi, zda by to nešlo ještě před evropskými volbami," uvedl. Xuan Phuc dodal, že dohoda a související dokumenty mají strategický charakter a pomohou českým firmám se vstupem na více než devadesátimilionový vietnamský trh. Země je podle něj připravena vytvářet příznivé podmínky pro firmy, zájem má především o podnikatele v oblasti energetiky, komunikací či veřejné dopravy.

Oba premiéři podporují zavedení leteckého spoje Bamboo Airways Prahy do Hanoje. "Bylo by skvělé, kdyby tato společnost zahájila přímou linku," konstatoval Babiš. Přímé spojení by podle něj pomohlo nejen hospodářská, ale i turistické výměně.

Podle úřadu vlády dnes nejprve jednali mezi čtyřma očima premiéři, následně je doplnily delegace. Hovořili o ekonomické spolupráci, bilaterálních vztazích, obranném průmyslu či spolupráci mezi Evropskou unií a Sdružením národů jihovýchodní Asie (ASEAN). Memoranda se svými protějšky při příležitosti jednání podepsali zástupci Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví a České geologické služby.

Xuan Phuc do Prahy přiletěl v úterý. Setkal se už mimo jiné s předsedou představenstva Home Credit Group Jiřím Šmejcem či zástupci Česko-vietnamské společnosti. Po jednání s Babišem má dnes na programu mimo jiné setkání s prezidentem Milošem Zemanem, šéfem Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a návštěvu česko-vietnamského podnikatelského a investičního fóra.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Nguyen Xuan Phuce vietnam Česká republika

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy