Rebelie v ODS: Co bude s poslankyní Majerovou Zajícovou? Její vyjádření je divné

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková dnes potvrdila v SMS předsedovi poslaneckého klubu ODS Zbyňku Stanjurovi, že z klubu odejde. Televizi Nova to řekl předseda strany Petr Fiala. Novinářům dnes již dříve řekl, že Zahradníkovou nebude následovat žádný další člen frakce. Poslankyně ve středu nehlasovala pro odvolání Václava Klause mladšího z čela školského výboru a večer pak televizi Nova řekla, že vystoupí z poslaneckého klubu občanských demokratů.

"Paní poslankyně se vyjádřila v médiích jasně, nepochybně má jasno o své politické budoucnosti," řekl dnes Fiala novinářům. Za divné označil vyjádření Majerové Zahradníkové, že by chtěla zůstat v ODS. "Je to divné, počkám, co nám poslankyně řekne, jak vidí svou budoucnost," uvedl. Klub se podle něj kvůli Zahradníkové mimořádně nesejde.

Za divné označil vyjádření Majerové Zahradníkové, že by chtěla zůstat v ODS. "Ani já, ani předseda klubu žádné informace nemáme. Je to divné, počkám, co nám poslankyně řekne, jak vidí svou budoucnost," uvedl Fiala s tím, že klub se mimořádně nesejde.

"V úterý po Velikonocích se sejdeme, nepochybně budeme mít 23 členů klubu," uvedl Fiala na dotaz, zda může vyloučit, že některý z dalších zákonodárců ODS se rozhodne Majerovou Zahradníkovou následovat. Zdůraznil, že klub ve středu hlasoval, až na Majerovou Zahradníkovou, jednotně a "tak tomu bude i nadále".

Vyjádření poslankyně, která Klause nepřímo podpořila i při hlasování ve školském výboru počátkem dubna, ČTK shání. Po odchodu Majerové Zahradníkové zůstane klub ODS s 23 členy druhým nejsilnějším po klubu ANO, který má 78 poslanců.

Poslankyně ve středu uvedla, že je pro ni velice těžké koexistovat s kolegy v klubu, kteří nechápou její rozhodnutí. Na dotaz, zda zvažuje, či je rozhodnuta odejít z klubu, odpověděla: "Když to takhle postavíte, ano jsme rozhodnutá." Stranické barvy měnit nehodlá. O tom, že by nehlasovala pro Klausovo odvolání, přemýšlela už od chvíle, kdy ho ODS vyloučila ze strany, uvedla.

Předsednictví školského výboru připadlo ODS na základě povolebních dohod ve Sněmovně. Protože neprosadila výměnu Klause v čele výboru za stranického místopředsedu Martina Baxu, ve středu navrhla Klausovo odvolání z výboru, Sněmovna místo něho zvolila nového nominanta občanských demokratů Karla Krejzu.

Vedení ODS vyloučilo Klause ml. ze strany v polovině března, protože podle její výkonné rady "svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozoval dobré jméno ODS". Občanští demokraté připomínali jeho zpochybňování české armádní mise v Afghánistánu nebo podporu kandidátovi SPD Ladislavu Jaklovi před loňskými senátními volbami. Klaus nedávno informoval, že hodlá po evropských volbách představit novou politickou formaci.

Související

Na Staroměstském náměstí protestovali odpůrci opatření, (17.11.2021)

Majerová Zahradníková obhájila funkci, dál povede Trikolóru

Předsedkyní Trikolóry podle informací ČTK zůstane překladatelka a bývalá poslankyně za ODS Zuzana Majerová Zahradníková, delegáti ji zvolili na dnešním sněmu. Hnutí vede od loňského roku. Aktuálně delegáti na neveřejném zasedání volí místopředsedy. Více informací Trikolóra sdělí na briefingu, který je v plánu v 18:00 v hotelu Olšanka v Praze, v němž se sněm koná.
Zuzana Majerová Zahradníková (ODS)

Majerová Zahradníková: Trikolóra chce hájit "normální svět"

Hnutí Trikolóra vzniklo z potřeby ustavit v České republice hodnověrný politický subjekt, který bude hájit tzv. "normální svět". Na ideové konferenci hnutí to dnes uvedla jeho místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková, která stranu po odchodu předsedy Václava Klause mladšího povede do sněmovních voleb. Hnutí bude na podzim kandidovat spolu se Soukromníky a Svobodnými.

Více souvisejících

Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra) ODS Petr Fiala (ODS) Václav Klaus ml.

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

před 1 hodinou

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 4 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy